"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> stories of the city stories of the streets: Η Πανδημία... stories of the city stories of the streets: Η Πανδημία...

stories of the city stories of the streets

Monday, October 17, 2005

Η Πανδημία...

Image hosted by Photobucket.com


Ξύπνησα σήμερα από έναν εφιάλτη... ονειρεύτηκα ότι ήμουν άνθρωπος, κλεισμένος σε τέσσερις τοίχους. Πήγα αμέσως στη λίμνη να δω τον κατοπτρισμό μου. Τα φτερά μου, τα πούπουλά μου, το ράμφος μου, ο γαμψώνυχας μου, όλα ήταν στη θέση τους... Ευτυχώς η πανδημία του ιού του ανθρώπου δεν έχει έρθει ακόμα εδώ... Έχει ήδη αρχίσει το ταξίδι για τα ζεστότερα μέρη... και επικρατεί πανικός καθώς αρκετές περιοχές έχουν μολυνθεί από τους ανθρώπους και ακόμα δεν έχει βρεθεί το κατάλληλο εμβόλιο... Αρκετές ήδη περιοχές βρίσκονται σε καραντίνα και οι άνθρωποι θανατώνονται καθώς τα πτηνά όλου του κόσμου κινδυνεύουν... Ο ιός του ανθρώπου ξεκινάει με δυσφορία, με χάσιμο των πούπουλων, με πέσιμο των φτερών και στη θέση τους φυτρώνουν δύο άκρα που τα ονομάζουν χέρια, το ράμφος μεταμορφώνεται σε στόμα, στο κεφάλι φυτρώνουν κάτι σαν χόρτα που τα λένε μαλλιά... δεν αντέχω άλλο να συνεχίσω συγχωρέστε με αλλά η εικόνα είναι τόσο τρομακτική... Φοβάμαι να ταξιδεύσω γιατί ο ιός του ανθρώπου κάθε μέρα εμφανίζεται και σε νέα μέρη... Από την άλλη αν μείνω εδώ μπορεί να πεθάνω από το κρύο... Οι αρχές προειδοποιούν ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από πτηνό σε πτηνό... Όμως ο Τζίμη ο θαλασσαετός μού είπε για την περίπτωση τού Μπάμπη του αγριόχηνου που μεταμορφώθηκε σε άνθρωπο... και σταμάτησε να πετάει... που για να μην είναι γυμνός καθώς δεν είχε πούπουλα φόρεσε κάτι που το λένε κουστούμι... έφυγε από τη φωλιά (πού να χωρέσει) και πήγε να μείνει εκεί που μένουν οι άνθρωποι κάτι κουτιά τσιμεντένια που τα λένε σπίτια... άρχισε να μιλάει ακαταλαβίστικα και το χειρότερο μπαίνει σε κάτι κινητά κουτιά που τα λένε αυτοκίνητα και έπειτα δουλεύει λέει σε κάτι άλλα κουτιά που τα λένε... δεν ξέρω... δεν μου εξήγησε ο Τζίμη... Ευτυχώς η οικογένεια του Μπάμπη τη γλίτωσε καθώς τον πιάσανε οι αετοί τον Μπάμπη κοντά στη λίμνη που 'μεναν οι δικοί του... Τον γύρισαν ανάποδα και τον πέταξαν στον λάκκο που είχαν σκάψει για όλους τους μολυσμένους ανθρώπους...
Ελπίζω αυτά να μην είναι τα τελευταία μου λόγια...

Βρήκα αυτά τα αποκαλυπτικά στοιχεία ελπίζω να βοηθήσω όσα πτηνά υπάρχουν ακόμα:

Επιμέλεια Ε. Βελονάκης Μαυροκιρκινέζος
Αν. Καθηγητής Πρόληψης Παν. Αθηνών


ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΑΠΟ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ AΝΘΡΩΠΩΝ; ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ;

Γιατί υπάρχει τόσο συζήτηση για τη γρίπη των ανθρώπων και τον κίνδυνο πανδημίας;
Από το 1996 σε χώρες της Ασίας έχουν παρατηρηθεί μαζικά κρούσματα γρίπης σε ανθρώπους. Έκτοτε έχουν καταγραφεί λίγες περιπτώσεις (περίπου 60) μετάδοσης της γρίπης αυτής από τους ανθρώπους σε πουλερικά, που ήταν σε στενή επαγγελματική επαφή με ανθρώπους, δηλαδή εργάζονται σε ανθρωποτροφία. Η μετάδοση του συγκεκριμένου αυτού της γρίπης (H5N1) από πτηνό σε πτηνό δεν είναι επί του παρόντος εφικτή. Υπάρχει όμως εύλογη ανησυχία μήπως μελλοντικά, ο ιός της γρίπης των ανθρώπων μεταλλαχθεί και αποκτήσει έτσι τη δυνατότητα να μεταδίδεται από πτηνό σε πτηνό. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει κίνδυνος μαζικής διασποράς και νόσησης, δηλαδή πρόκλησης πανδημίας, διότι ο πληθυσμός δεν θα έχει ανοσία στο νέο αυτό στέλεχος του ιού, άρα θα είναι ευάλωτος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί πιθανή μια πανδημία τα επόμενα χρόνια.

Τι είναι πανδημία από γρίπη;
Είναι η ταχεία διασπορά ενός νέου στελέχους του ιού της γρίπη, σε σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, όπου προσβάλλει πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και προκαλεί βαρύτερη γρίπη από τα γνωστά στελέχη του ιού που προκαλούν κάθε χρόνο τα εποχικά κρούσματα.

Πόσο συχνά συμβαίνουν τέτοιες πανδημίες;
Κάθε λίγες δεκαετίες. Τον περασμένο αιώνα υπήρξαν τρεις πανδημίες

Πότε μπορεί να συμβεί η επόμενη πανδημία;
Δεν είναι γνωστό. Τα διαστήματα μεταξύ των πανδημιών ποικίλουν. Θα συμβεί πανδημία αν κάποιος ιός της γρίπης υποστεί γενετική μετάλλαξη, ώστε να είναι άγνωστος για το ανοσολογικό σύστημα των πτηνών. Αυτό θεωρείται πιθανό να συμβεί σήμερα αν μεταλλαχθεί ο ιός της γρίπης (H5N1) των ανθρώπων ώστε να
μεταδίδεται στα πτηνά. Η πανδημία δεν υπόκειται στους περιορισμούς της εποχικής κατανομής που ξέρουμε για τη συνήθη γρίπη αν και οι συνθήκες διαβίωσης διευκολύνουν τη διασπορά της ταχύτερα το χειμώνα.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην συνήθη κοινή γρίπη και σε αυτή που μπορεί να προκαλέσει πανδημία; Πόσο καλύπτει ο εμβολιασμός;
Η κοινή γρίπη μπορεί να εκδηλωθεί οποτεδήποτε, αλλά συνήθως προκαλεί επιδημικές εξάρσεις τους χειμερινούς μήνες. Τα στελέχη του ιού της γρίπης μεταλλάσσονται από χρόνο σε χρόνο, αλλά οι αλλαγές είναι οριακές, έτσι ο πληθυσμός διαθέτει μερική ανοσία. Αυτό περιορίζει την εξάπλωση της επιδημίας και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων. Οι οριακές αλλαγές του ιού επιτρέπουν την παραγωγή εμβολίου κάθε χρόνο, που παρέχει ικανοποιητική κάλυψη.
Η πανδημία είναι αποτέλεσμα εμφάνισης νέου στελέχους γρίπης, στο οποίο ο πληθυσμός δεν διαθέτει ανοσία. Οι γενετικές αλλαγές που προκαλούν την εμφάνιση του νέου στελέχους δεν είναι προβλέψιμες, με αποτέλεσμα η παραγωγή αποτελεσματικού εμβολίου να μην είναι εφικτή.
Τα εμβόλια αυτά θα έχουν πολύ περιορισμένη ή καθόλου αξία στην περίπτωση πανδημίας γρίπης, λόγω του ότι το στέλεχος της πανδημίας θα είναι πολύ διαφορετικό από τα κυκλοφορούντα. Για την παρασκευή και κυκλοφορία ενός νέου εμβολίου γρίπης κατά του «πανδημικού» στελέχους χρειάζονται κατ’ ελάχιστον 5-9 μήνες. Προσπάθειες καταβάλλονται σε διεθνές επίπεδο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να μικρύνει το χρονικό αυτό διάστημα, τόσο με τη χρήση νέων μεθόδων παρασκευής εμβολίων όσο και με τη διαδικασία ελέγχου και χορήγησης άδειας κυκλοφορίας του νέου εμβολίου. Ωστόσο, συστήνεται σήμερα ο εμβολιασμός του πληθυσμού με τα υπάρχοντα εμβόλια, ώστε αν αποδειχθεί ότι αυτά έχουν μερική κάλυψη, να μειωθούν οι συνέπειες της πανδημίας. Ο υπάρχον εμβολιασμός είναι ακίνδυνος και χαμηλού κόστους,

Πώς θα ξέρουμε ότι ξεκίνησε μια πανδημία;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί την κατάσταση και θα υπάρξει άμεση ενημέρωση αν εκδηλωθούν κρούσματα οφειλόμενα στον ιό αυτό.

Μπορεί μια πανδημία να προληφθεί έγκαιρα;
Καταβάλλονται προσπάθειες στον τομέα αυτό σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο η γρίπη μεταδίδεται ταχύτατα και καθώς ο πληθυσμός είναι ανοσολογικά ευάλωτος δεν θα συναντά «αναχώματα».
Πώς μεταδίδεται από χώρα σε χώρα;
Μετακινούμενοι επιβάτες που έρχονται σε επαφή με τον ιό σε μια περιοχή είναι δυνατό να εκδηλώσουν τη νόσο και να αρχίσουν να μεταδίδουν, όταν φθάσουν σε άλλη περιοχή. Η πλήρης αναστολή μετακινήσεων (απομόνωση), από μια χώρα που υπάρχει ήδη πανδημία δεν θεωρείται ως μέτρο που θα ισχύσει, αλλά προφανώς θα υπάρξουν περιορισμοί και κάποιες ταξιδιωτικές οδηγίες, όπως συνέβη με άλλα λοιμώδη νοσήματα στο παρελθόν. Ειδικότερα θα συστήνεται η μη μετακίνηση σε περιοχές υψηλής ενδημικότητας, η αποφυγή πολυσύχναστων χώρων και ο περιορισμός στο σπίτι ταξιδιωτών που έρχονται από ύποπτους προορισμούς...

ΥΣ: Εύχομαι μια μέρα να ξαναγεμίσουν οι ουρανοί με πουλιά και αυτή να 'ναι η τελευταία κατάρα που μας κτυπάει (θυμάμαι και την άλλη αρρώστια που μας βρήκε μεγάλο κακό το 1963 στα Πουλιά του Χίτσκοκ τι είχαμε τραβήξει και τότε...).

ΥΣ2: Βρίσκομαι σε απόγνωση έχω να δω πουλιά μέρες ακόμα και τον Τζίμη τον θαλασσαετό... Φοβάμαι ... Δώστε μου σημεία ζωής...
posted by street spirit at 9:26 PM

18 Comments:

Το Πούκα είναι εδώ! Αν και σήμερα με πονάει λίγο η τρύπα από την οποία ακούω... Νιώθω να φυτρώνει κάτι άτριχο και σαρκώδες... Λες να είναι όγκος; Υπάρχει, όμως, και χειρότερο ενδεχόμενο... και τότε θα είμαι καταδικασμένη. Γιατί η μάνα μου το κοίταξε και είπε τρομοκρατημένη ότι ίσως να είναι και ανθρώπινο αυτί!

12:47 AM  

Ωραίο, παρόλο το δύσκολο θέμα.
Προσπαθούμε με εμβόλια να προστατευθούμε, αλλά ποτέ δε θα ήμαστε απόλυτα σίγουροι.
Από την αλλη πλευρά, αλλάζουμε τις συνθήκες ζωής των ζώων σε τέτοιο δραματικό τρόπο προκειμένου να τα εκμεταλευτούμε και να μας φέρουν πιο πολλά λεφτά, που τα αρρωστένουμε, και μετά ξαφνιαζόμαστε όταν το ένα κολλά το άλλο. Και μετά ξαφνιαζόμαστε πως και έμας μπορούν κάποτε να μας κολλήσουν.
Και νοιώθουμε ησυχοι που δε μένουμε εκεί που αυτά αρρωστένουν. Αλλά ξεχνάμε πως συνεχεια μετακινούμαστε, εμείς και αυτά, και πως σε ελάχιστο χρόνο μεταφέρουμε τις αρρώστιες ανά την υφήλιο.
Όπως φέραμε μαζί μας μια μύγα από το Düsseldorf στην Κώ, και επιστρέφοντας κάποια κουνούπια...
Τόσο απλό και ευκολο ειναι...

Στην Πατμο πάντως όσο είμασταν τα ακουγα τα πουλιά. Εδώ τα ειδα εχθές στα κλαδιά του δέντρου μπροστά από το παράθυρο.
Το Τζίμη τον θαλασσαετό δεν τον είδα όμως, αλλά ειμαι σίγουρη ότι ξέρει να προσέχει τον εαυτό του. Μην ανησυχεις λοιπον.

11:18 AM  

όχι pooka και συ έχεις τον ιό του ανθρώπου;;; :(

5:56 PM  

υπάρχουν ακόμα... άρα υπάρχει ελπίδα, εσύ vista όλα καλά;; είσαι ένας μετανιωμένος άνθρωπος... για όσα κάνετε στα καημένα τα πτηνά;;;

6:03 PM  

This comment has been removed by a blog administrator.

8:18 PM  

Αχ πουλάκι μου καλό
Έχεις απέραντο ουρανό
Εάν κι η πανδημία φοβίζει
Και η γρίπη σε τσακίζει
Μην αφήνεις τους ανθρώπους
Να'ρθουν να σου μάθουν τρόπους
Έχεις μέλλον για να ζήσεις
Και τον κόσμο να γ...ήσεις!

8:19 PM  

μετανοιωμένη; δε ξερω... μάλλον, μου φαίνεται εγωιστική η ανθρώπινη στάση να κάνει ότι τον συμφέρει, χωρίς να σκεφτεται ουτε τις επιπτώσεις, ούτε αν αυτά που κάνει καταστρέφουν τα άλλα πλάσματα του πλανήτη.
Εαν το μυαλό μας το χρησιμοποιούμε μόνον για να επιβαλόμαστε τα φυτά και στα άλλα ζώα με το να τα μεταλλάσουμε, να τους πέρνουμε τον χώρο ζωης, να φέρνουμε ζώα από αλλες περιοχές και να καταστρεφουμε έτσι το οικοσύστημα...
δεν μου φαίνεται πως είναι προνόμιο να έχει κανείς μυαλό.
Καλύτερα γουρούνι, με περιορισμένη δηλαδή καταστροφική δύναμη και άλλα προσόντα (όπως διαβάσαμε στο προηγουμενο posting σου :-)

8:50 PM  

μικρούλι ακόμα να 'σαι ανακαλύψει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος (και αυτός κάποτε ήταν πτηνό σπουργίτι αν θυμάμαι καλά, όπου επίθετο με -πουλος, να ξέρεις, ότι ήταν πρώην πτηνό) ;)

9:17 PM  

ναι vista μου να μην ξεχνιόμαστε κιόλας... τίποτα σαν τα γουρουνάκια ;)

9:20 PM  

πάντως vista μού κάνει εντύπωση που στο προηγούμενο ποστ κανέναν και καμία δεν άγγιξε η ρομαντική ιστορία της Νικόλ... μόνο τα γουρουνάκια έχουν πέραση;

9:37 PM  

Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν είχα ακολουθήσει το link. Sorry :-( Οκ, τώρα που το διάβασα, έχουμε αρκετά κοινα σημεία με την Νικόλ. Και εγώ επέστρεψα εδώ από αγάπη, και εμένα μου αρέσει να κολυμπάω (όχι μόνον στο κολυμβητήριο αλλά και στην θάλασσα) και εγω δαγκώνω αυτούς που αγαπώ...
Οχι από κακία ή για να τους πονέσω. Έτσι γιατί μου αρέσει να τους ακουμπάω και να παίζω μαζί τους...
Τώρα όμως δεν είμαι πλεον ερωτευμένη με αυτόν το καρχαρία.
Αλλάζει βλέπεις ο καιρός τους ανθρώπους και τους καρχαρίες.
Ο καρχαρίας βαρέθηκε την παρέα.
Και εγώ έγινα δελφίνι με άλλο δελφίνι για σύντροφο στο κολύμπι, να κρατάμε την αναπνοή μας στις καταδύσεις, να χωροπηδάμε στα κύματα, να φυσάμε χαρούμενα ο ένας στον άλλο, τον νερό που μπηκε στο όργανο της αναπνοής μας.
Ωραία ιστορία.

11:23 PM  

ένας καρχαρίας είναι πάντα καρχαρίας γιατί είναι η φύση του... μην το ξελογιάσεις το καημένο το δελφίνι και μετά το δαγκώσεις... έτσι; ;)

11:37 PM  

Πάρα πολύ καλό, και πολύ έγκυρο όσον αφορά τα facts.
Δυο λογάκια μόνο έξτρα από μένα.
Υπάρχει λόγος που συνέβαιναν στο παρελθόν πανδημίες, και που θα συνεχίσουν στο μέλλον, και δεν έχει καμιά σχέση με τον βιασμό της φύσης απ' τον άνθρωπο.
1) Οι πανδημίες είναι ένας τρόπος για τον περιορισμό υπερπληθυσμού (ναι ακούγεται άγριο και ναζιστικό-είναι όμως αλήθεια).
2)Οι ιοί, λόγω της τρομερής ταχύτητας μετάλλαξης τους αναγκάζουν τον φορέα να υποστεί μεταλλάξεις και αυτός σε μοριακό επίπεδο. Κάποιες από αυτές είναι ωφέλιμες και οδηγούν σε εξελικτικό πλεονέκτημα που θα βοηθήσει στην επιβίωση του είδους του φορέα (σύμφωνα με τη θεωρία της φυσικής επιλογής).
Από κει και πέρα, παίζει τρελή υστερία. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε έτοιμοι-αν και όταν χτυπήσει πανδημία, να έχουμε τον τρόπο και την υποστήριξη να παράγουμε εμβόλιο όσο γίνεται πιο γρήγορα. Σε γενικές γραμμές ξώφαλτσα θα τη βγάλουμε. Λυπάμαι απλά τις τριτοκοσμικές χώρες. Εκεί θα πέφτουν σαν τις μύγες...

7:34 PM  

πονάνε και ειναι δύσκολες οι αλλαγές, και δεν ειναι πάντα ευκολο για μια τεος καρχαρια νην δελφίνι.
Αλλά ποιος ξέρει, ίσως να ηταν πάντα δελφίνι και δεν το ήξερε, απλά νόμιζε πως ήταν καρχαρίας;

Ποιος ξέρει; Ενδιαφέρει κανένα;

11:12 PM  

despoina thanks, ό,τι έγραψα το έγραψα για την υστερία που υπάρχει.. την οποία και δεν μπορώ... πάντως πολύ ενδιαφέρουν τα στοιχεία που μας έδωσες για να ενημερωθούμε καλύτερα... εκεί είστε φυσικά πιο ψύχραιμοι; έχουν παρθεί κάποια μέτρα; ;)

12:46 PM  

vista ό,τι αξίζει πονάει και είναι δύσκολο... ευτυχώς ή δυστυχώς... κατά τα άλλα τα δελφίνια πάντα ενδιαφέρουν τον κόσμο ή τουλάχιστον έτσι νομίζω... πάντως εγώ με τα δελφίνια έχω ένα κόλλημα ;)

1:17 PM  

Είμαι ένας μικρός Ιός. Πώς θα ξεφύγω από την πανδημία των ξενιστών μου;

11:11 AM  

darthiir με μετάλλαξη, αν πάλι δεν μπορείς να το αποφύγεις τουλάχιστον απόλαυσέ το ;)

11:51 AM  

Post a Comment

<< Home