"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> stories of the city stories of the streets: Αν οι εκλογές κάνανε τον κόσμο καλύτερο θα ήταν παράνομες stories of the city stories of the streets: Αν οι εκλογές κάνανε τον κόσμο καλύτερο θα ήταν παράνομες

stories of the city stories of the streets

Tuesday, October 17, 2006

Αν οι εκλογές κάνανε τον κόσμο καλύτερο θα ήταν παράνομες

Πέμπτη βράδυ μιλάγαμε με τη Β και με ρώτησε αν θα ήθελα να γίνω γραμματέας στις εκλογές. Τις εκλογές αν και δεν τις πολυσυμπαθώ, τα λεφτά μού ακούστηκαν καλά και οι καιροί είναι δύσκολοι, εξάλλου λένε ότι το σύστημα το κτυπάς καλύτερα από μέσα, αυτές και άλλες πολλές δικαιολογίες σκέφθηκα ώστε τελικά δέχθηκα, τελικά ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα.
Την Παρασκευή με πήρε τηλέφωνο η δικαστικός αντιπρόσωπος με αρκετά νεανική και αισθησιακή φωνή. Λες να είναι καλή;;; Όμως το καμπανάκι της εμπειρίας σε τέτοιες περιπτώσεις κτυπάει κόκκινο και σε προειδοποιεί ότι συνήθως φωνή και εμφάνιση δεν ταιριάζουν. Μου ζήτησε να πάω την Κυριακή στις 6 το πρωί. Θα πήγαινε αυτή από το Σάββατο να κάνει μια προεργασία, αλλά δεν χρειαζόταν να πάω και γω. Ουφ, ευτυχώς.
Κυριακή 6 το πρωί, με το σκοτάδι να αγκαλιάζει όλη την Πάνω Πόλη και αρκετή δροσιά προς κρύο έδινα το «παρών» στο σχολείο. Στην αίθουσα ήμουν εγώ με μία κοπέλα αντιπρόσωπο κάποιου κόμματος, κοινώς κοράκι, και έπειτα από λίγο ήρθε και η δικαστική αντιπρόσωπος για να μου αποδείξει ότι η εμπειρία δεν παίζεται, δεν είχε καμία σχέση η φωνή της με την εμφάνισή της, ήταν αρκετά ασχημούλα αλλά συμπαθητική, άρα δύσκολο να με κρατήσει ξύπνιο. Μετά από λίγο ήρθε και ο άλλος γραμματέας, πήρα μια γερή δόση καφεΐνης, είπαμε κάποια πράγματα, τι πρέπει να κάνουμε, έπειτα τοποθετήσαμε τα αυτοκόλλητα στα παραβάν, σφραγίσαμε τις κάλπες, αλλάξαμε θέσεις στα θρανία για να τα τοποθετήσουμε έτσι ώστε να μας βολεύουν.
Τους είπα ότι δεν το έχω ξανακάνει, ούτε η δικαστική αντιπρόσωπος είχε ξανά αυτή την εμπειρία, αυτός που είχε μεγάλη εμπειρία ήταν ο άλλος γραμματέας, θα έλεγα ότι ήταν βετεράνος καθώς είχε πάρει μέρος σε εκλογές ως γραμματέας πάνω από πέντε φορές. Ήρθανε δύο παιδιά τις εφορευτικής επιτροπής, τελικά ήρθε και ένα τρίτο, στο οποίο είπαμε να έρθει από το μεσημέρι. Έπρεπε να είχαν έρθει 4 μέλη της εφορευτικής επιτροπής, αλλά και τρία ήταν αρκετά καλά από ό,τι μας είπαν. Υπήρχαν άλλα 4 αναπληρωματικά μέλη που επειδή ήταν σχεδόν όλοι αστυνομικοί είχαν το ελευθέρας να μην έρθουν.
Περιμέναμε υπομονετικά τους… πελάτες μας. Ο πρώτος ήρθε σχετικά νωρίς γύρω στις 7και κάτι. Είχαμε εγγεγραμμένους 436, άραγε θα έρχονταν όλοι
Η ώρα πέρναγε σαν γριά χελώνα, οι πελάτες ήταν λίγοι, στα άλλα τμήματα γινόταν χαμός, ενώ σε μας είχε πέσει περονόσπορος, συμφώνησαν όλοι ότι ο χαμός θα ξεκινήσει με το που θα σχολάσει η εκκλησία. Οπότε περιμέναμε να σχολάσει η εκκλησία. Τελικά το πρώτο γκρουπ ήρθε ακριβώς με το που τέλειωσε η εκκλησία. Άραγε τι γραμμή τούς είχε δώσει ο παπάς της ενορίας τους; Οι περισσότεροι μεγάλοι άνθρωποι, χαμένοι στα γράμματα, εδώ είναι το Ζ; το Δ;; Το σύστημα που τους υποδεχόταν έδειχνε αδύναμο καθώς μια ολόκληρη οικογένεια μπορεί να ήταν στο ίδιο εκλογικό τμήμα πλην του γιου ή της κόρης ή του παππού και πού είναι τότε, ναι το Ζ είναι εδώ αλλά εσείς δεν είστε, ε και πού είμαι; Οι εκλογικοί κατάλογοι έξω στο σχολείο ήταν λάθος, θα έπρεπε είτε να πάνε στο δημαρχείο να τους πουν πού θα πάνε να ψηφίσουν, είτε να πάρουν σβάρνα τα σχολεία, πώς όμως να το κάνουν αυτό μεγάλοι άνθρωποι που με δυσκολία περπατούν; Οι αντιπρόσωποι των κομμάτων και αυτοί χαμένοι στο σύστημά τους μύριζαν φρέσκο κρέας και προσπαθούσαν να αρπάξουν τη λεία τους, μάταια όμως όσο και αν προσπαθούσαν να τους... βοηθήσουν τόσο πιο πολύ τους έμπλεκαν, μόνο λίγους τελικά καταφέρανε να γευθούν με το πρόσχημα της βοήθειας.
Εν τω μεταξύ, στο δικό μας τμήμα μού φάνηκε ότι οι ξένοι ήταν περισσότεροι από τους Έλληνες που ήρθαν να ψηφίσουν, πολλοί από αυτούς δεν ήξεραν ούτε να μιλάνε ελληνικά και φυσικά ούτε να διαβάζουν, άραγε πώς ψήφιζαν αυτοί;;;
Ένας παππούς ήρθε και μου λέει «ήμουν παλιός τενόρος, άκου φωνή» και αρχίζει να τραγουδάει κάποιον σκοπό της εποχής του, καλή φωνή είχε δεν μπορώ να πω, λέω σε ένα παιδί της εφορευτικής επιτροπής, που ήταν μουσικός, ότι θα έπρεπε να είχε φέρει την κιθάρα του, άραγε για πιο λόγο δεν επιτρέπεται η μουσική στις εκλογές;
Ο ίδιος παππούς είχε όρεξη και ενώ μεγάλωνε η ουρά έξω από την τάξη άρχισε να μου λέει ότι είχε πάει και στον πόλεμο της Κορέας και ήταν έτοιμος να μου πει όλες του τις εμπειρίες εκεί στον πόλεμο, «από κλήρωση πήγα δεν πήγα εθελοντής», μου τόνισε (μα καλά με κλήρωση τους στέλνανε να πολεμήσουν τότε έναν ξένο πόλεμο;), αλλά ο κόσμος άρχισε να δυσανασχετεί και δεν μπόρεσα να τον απολαύσω, για να δούμε τον επόμενο που θα διαγράψω από τη λίστα. Μπαίνει μέσα στην αίθουσα ένας μπαρουτιασμένος, φουριόζος παππούς και μου λέει πώς τα έχετε κάνει έτσι και είμαι και αγράμματος πώς θα βρω το Ζ ε;;; τι ΔΡ και κουραφέξαλα, επίτηδες το κάνετε για να μην ψηφίσει ο κόσμος!!!! Εεε έχεται δίκιο τι να σας πω, απάντησα οι άλλοι με κοίταξαν με απορία.
Ήρθε το μεσημέρι, μα φαινόταν πως πέρασε ένας αιώνας, μας φέρανε κάτι αηδίες να φάμε και έπειτα πάλι στην αναμονή για τους … πελάτες. Στα άλλα τμήματα ουρές, σε μας ένας άντε δύο. Για κλείσιμο το πηγαίναμε το μαγαζί. Γυρνάω στους αντιπροσώπους-κοράκια και τους λέω τι θα βγείτε να βρείτε πελάτες, μου απάντησαν με ένα μειδίαμα καθώς βγαίνανε από την αίθουσα για να ξεπιαστούν λιγάκι και να βρουν κανένα... θύμα. Τελικά από τους 436 ήρθαν οι 318 να ψηφίσουν. Μου φάνηκαν περισσότεροι οι υποψήφιοι και οι αντιπρόσωποί τους που περνάγανε κάθε τόσο να μας δουν να μας χαιρετήσουν.
Η ώρα πήγε 7, κλείσαμε τις πόρτες, φτιάξαμε στο κέντρο της αίθουσας κάτι σαν την ελεεινή στρογγυλή τράπεζα και κάτσαμε εκεί όλοι γύρω τις σαν τους ελεεινούς ιππότες. Για καμιά ώρα συζητάγαμε με τους αντιπροσώπους-κοράκια των κομμάτων για τα άκυρα, ποια είναι ποια δεν είναι, ποια είναι έγκυρα κ.λπ. Ανάμεσα στους αντιπροσώπους των κομμάτων ήταν και ένα κοριτσάκι από τους κόκκινους που λες και είχε αποστηθίσει όλο το βιβλίο του Μαρξ και έδινε μάχες σε συζητήσεις μεταξύ τους, προσπαθώντας να τους αποδείξει ότι δικό τους σύστημα είναι το καλύτερο, αλλά οι καπιταλιστές δεν το θέλουν και τους πολεμούν με ύπουλους τρόπους. Ο μπλε αντιπρόσωπος δήλωνε υπηρέτης του κεφαλαίου αφού δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, ενώ ο τρίτος της παρέας των πράσινων πότε «έδινε» τον έναν στον άλλο και αντίστροφα, κάτι σαν Αρτέμης Μάτσας. Πριν καλά καλά αρχίσουμε την καταμέτρηση των ψήφων έξω ήδη πανηγυρίζανε, ρίχνανε βεγγαλικά, είχανε πάρει ήδη αποτελέσματα ή είχε έρθει το τέλος του κόσμου;
Τελικά η διαδικασία μετά το κλείσιμο των κάλπεων είναι αρκετά κουραστική. Τα άκυρα δυστυχώς δεν ήταν πρωτότυπα, ήταν του στυλ άντε γαμ… ή γαμ… ή αίσχος. Μόνο ένα ήταν κάπως διαφορετικό: Αν οι εκλογές κάνανε τον κόσμο καλύτερο θα ήταν παράνομες. Κάποια στιγμή νόμιζα ότι θα καταρρεύσω καθώς δεν τελειώναμε με τίποτα και ήδη η ώρα ήταν αργάμισι. Έπαθα πλάκα όταν η δικαστική αντιπρόσωπος μου ζήτησε να διαβάσω τον εκλογικό νόμο στο τέλος για να της πω τι διαδικασίες πρέπει να γίνουν από κει και έπειτα. Οι αντιπρόσωποι των κομμάτων είχαν γίνει καπνός καθώς είχαν πλέον μοιράσει τη λεία τους και είχαν πάρει τα αποτελέσματά τους, έπειτα από μάχες του στυλ αυτό είναι χ δεν είναι σταυρός άρα πρέπει να ακυρωθεί (τώρα γιατί ο σταυρός μόνο μετράει δεν γνωρίζω) ή αυτό είναι τρεμάμενος σταυρός να το μετρήσουμε;;
Τελικά βάλαμε ότι χρειαζόταν στους σάκους τα πήρε η δικαστικός αντιπρόσωπος και φύγαμε, η ώρα ήταν 3 το πρωί, η καημένη η Β με περίμενε απέξω. Δεν το ξανακάνω, δεν άξιζαν τα λεφτά τόση ταλαιπωρία αλλά πήρα και ένα καλό μάθημα γιατί οι εκλογές μού προκαλούν μια παράλυση, μια άσχημη γεύση στον ουρανίσκο, ένα ανακάτεμα στο στομάχι.
Εξάλλου αν οι εκλογές κάνανε τον κόσμο μας καλύτερο θα ήταν παράνομες.
posted by street spirit at 5:59 PM

10 Comments:

wow! αυτό θα πει "εμπειρία ζωής":Ρ
συμφωνώ πάντως, καμμιά φαντασία στα άκυρα:D

5:28 PM  

Εμ μου θες να το παίζεις γραμματέας...

10:27 PM  

Με ενθουσίασε ο τίτλος-επίλογος-συμπέρασμά σου!

9:49 PM  

citronella, πώς θα ήταν το δικό σου άκυρο;;;;)

4:06 PM  

darthiir, ας είδες τι κάνει η ανάγκη;;;;;)

4:07 PM  

juanita, πες μου έχω άδικο;;;;)

4:08 PM  

Τίποτε δεν συμβαίνει στη ζωή μας τυχαία, και μόνο για να γράψεις αυτό το post και να δώσεις αυτόν τον τίτλο.. :)

2:05 AM  

Στην καθημερινότητά μας έχεις απόλυτο δίκιο. Αλλά σκέψου να μην υπήρχαν... είναι όπως οι βάρβαροι, ίσως μια κάποια λύση.

5:11 PM  

Εμένα πάλι το δωμάτιο αυτό μου θυμίζει γρασίδι, άνοιξη, με ανθισμένο χαμομήλι και μαργαρίες..
Μπράβο παιδιά!

1:43 PM  

λιγα τα λεφτα οντως, αλλα αμα τα εχεις αναγκη...

12:36 AM  

Post a Comment

<< Home