"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> stories of the city stories of the streets: Τα αόρατα παιδιά των ανθρώπων stories of the city stories of the streets: Τα αόρατα παιδιά των ανθρώπων

stories of the city stories of the streets

Tuesday, December 12, 2006

Τα αόρατα παιδιά των ανθρώπων

Photobucket - Video and Image Hosting

Χθες ήταν η παγκόσμια ημέρα του παιδιού και κάτι μέσα μου με τρώει και μου λέει ότι κάποτε θα τη γιορτάζουμε όπως τον Άγιο Βασίλη, το παιδί θα είναι ένα μυθικό πρόσωπο, ένα παραμύθι που θα ξεκινάει μια φορά και έναν καιρό υπήρχε ένα παιδί. Ίσως να επηρεάστηκα από την ταινία Τα παιδιά των ανθρώπων (δεν ξέρω αν παίζεται ακόμη, αξίζει να τη δείτε), ίσως απλά από τις ειδήσεις και τα νέα από τον κόσμο.
Στη γειτονιά μου κάποτε οι φωνές και τα χαχανητά των παιδιών έκρυβαν τους ήχους της πόλης, οι δρόμοι ήταν γεμάτοι από τα ποδοβολητά τους, οι αυλές ζαλίζονταν από τα παιχνίδια τους. Σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα παιδί στον δρόμο να παίζει, μόνο αυτοκίνητα. Οι δρόμοι μοιάζουν στοιχειωμένοι. Βλέπω μόνο ένα Αλβανάκι που ψάχνει παρέα για να παίξει, κατέβηκα από την πολυκατοικία και έγινα παιδί, παίξαμε μπάλα, ενώ η απέναντι γειτόνισσα δεν άφηνε τα παιδιά της να βγουν. Στην τηλεόραση λένε πως ένας 22χρονος ομολόγησε ότι βίασε 20 ανήλικα παιδιά. Οι γονείς όσες καλές προθέσεις και να είχαν για να αφήσουν τα παιδιά τους να βγουν έξω και να παίξουν εξανεμίζονται. Οι φόβοι των γονιών και η αγωνία τους να μεγαλώσουν πετυχημένα παιδιά (φροντιστήρια ξένων γλωσσών, κομπιούτερ κ.λπ.) μεταμορφώνουν σιγά σιγά το παιδί τους σε ενήλικα. Η τηλεόραση κλέβει ό,τι έχει απομείνει από την αθωότητά τους και δίνει τη χαριστική βολή στα παιδιά μεταλλάσοντάς τα σε μικρούς ενήλικους. Παιδιά που ζουν με το τηλεκοντρόλ στο ένα χέρι και το κινητό στο άλλο.
Και αυτά συμβαίνουν στον μικρόκοσμό μου γιατί πέρα από αυτόν συμβαίνουν χειρότερα.

Photobucket - Video and Image Hosting

Στον υπόλοιπο κόσμο υπάρχουν τα αόρατα παιδιά

Photobucket - Video and Image Hosting

Photobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image Hosting


Στην Αφρική όπου υπάρχουν παιδιά που μεγαλώνουν μέσα στη βία του πολέμου και πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται ως πολεμιστές (Σουδάν, Κονγκό, Λιβερία ), ενώ σε άλλες υπάρχουν υποσιτισμένα παιδιά Νίγηρας, Αιθιοπία), στις φαβέλες στη Βραζιλία τα παιδιά τα έχουν για ντίλερ, ενώ η διαβίωσή τους γίνεται σε άθλιες συνθήκες, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη τα παιδιά γίνονται αδίστακτα καθώς ζουν μέσα στην έλλειψη επικοινωνίας και στην έξαρση της βίας μέσα από την τηλεόραση. Η Ταϊλάνδη είναι ο νούμερο 1 παράδεισος για παιδόφιλους, έπειτα η Καμπότζη και ακολουθεί η Ρουμανία. Στην Κίνα τα παιδιά αντικαταστούν τα ξωτικά των Χριστουγέννων στα εργοστάσια του τρόμου και όχι του Άγιου Βασίλη.
Τα στοιχεία της UNISEF είναι αποκαρδιωτικά:

Τα παιδιά που πέφτουν θύματα του trafficking κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο είναι 1,2 εκατομμύρια. Οι λόγοι που οδηγούν αυτό το ατελείωτο καραβάνι παιδιών στο βωμό είναι ποικίλοι.

Προεξέχουσα θέση κρατά η σεξουαλική εκμετάλλευση, ενώ τη σκυτάλη παίρνει αμέσως μετά η καταναγκαστική εργασία, η οικιακή δουλεία, η επαιτεία, η επαχθής εργασία υπό μορφή δουλοπαροικίας, καθώς και η αφαίρεση οργάνων. Τα παιδιά μαχητές αποτελούν ακόμα ένα μελανό κεφάλαιο καθώς είναι συχνά τα πιο ριψοκίνδυνα σώματα ενός στρατού, συνήθως παρακρατικού. Η πλύση εγκεφάλου σε συνδυασμό με την αναγκαστική χρήση ναρκωτικών ουσιών, μετατρέπουν τα παιδιά σε ακούραστες αιμοσταγείς πολεμικές μηχανές. Το παράδειγμα της Λιβερίας είναι χαρακτηριστικό αφού το 50% των ενόπλων που πήραν μέρος στον εμφύλιο ήταν κάτω των 18 χρονών, ενώ περίπου 20.000 χιλιάδες ήταν τα παιδιά που συμμετείχαν στον πόλεμο. Πολλά από αυτά στρατολογήθηκαν σε ηλικία κάτω των 10 ετών.

Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή περίπου 300.000 παιδιά λαμβάνουν μέρος σε συγκρούσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως στην Αφρική, την Ασία αλλά και τη Λατινική Αμερική, ενώ σύμφωνα με αρκετές αναφορές, ο μεγαλύτερος αριθμός παιδιών-στρατιωτών βρίσκεται στη Βιρμανία.

Γι'αυτόν τον λόγο δεν μου αρέσουν οι παγκόσμιες μέρες, γιατί μόνο τότε σκεφτόμαστε...
Ο κόσμος χωρίς τα παιδιά χάνει την ελπίδα του.

Photobucket - Video and Image Hosting


Λέμε πως πρέπει να σώσουμε τα παιδιά του κόσμου, αλλά τα παιδιά είναι που σώζουν εμάς στην πραγματικότητα. Η δύναμη και η αγάπη τους μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.

Μία ιστορία από το Νταρφούρ: Το τραγούδι του Άνταμ
Τρίτη, 12/12/2006
Η Κάρολιν Γκέιλ, που μέχρι πρότινος ήταν επικεφαλής της ιατρικής ομάδας των ΓΧΣ στη Μουχαρατζίγια στο Σουδάν, θυμάται όταν γνώρισε ένα ντροπαλό μικρό αγόρι, τον Άνταμ, σε έναν από τους καταυλισμούς εκτοπισμένων έξω από την πόλη κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος αγωγής υγείας (από τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα).
«Ο Άνταμ ζήτησε να σηκωθεί και να πει ένα τραγούδι μπροστά σε ένα κοινό περίπου χιλίων ατόμων. Όταν άρχισε να τραγουδάει, δεν είχα ιδέα τι έλεγαν οι στίχοι, αλλά ο τρόπος που τραγουδούσε με άγγιξε βαθιά στην καρδιά. Η φωνή του ήταν δυνατή και δεν έτρεμε, αλλά όσο τραγουδούσε στο πρόσωπό του κυλούσαν δάκρυα λύπης. Όταν τελείωσε, έκρυψε το πρόσωπό του μέσα στα χέρια του, αγνοώντας εντελώς το χειροκρότημα του κοινού.»

«Ο Άνταμ αναζήτησε καταφύγιο στη Μουχαρατζίγια ύστερα από την έναρξη των συγκρούσεων στο Νταρφούρ. Είναι 12 χρονών. Όση ζωή έχει ζήσει μέχρι τώρα είναι γεμάτη από εικόνες πολέμου. Το ήρεμο και ντροπαλό παρουσιαστικό του κρύβει την προσωπικότητα ενός παιδιού που νιώθει πολύ μεγαλύτερο από την ηλικία του. Η εκπαίδευσή του δεν ήταν σταθερή, και αυτό εξαιτίας των συγκρούσεων. Όλοι οι άνθρωποι που γνώρισα εκεί δίνουν μεγάλη αξία στην εκπαίδευση και διψούν για μάθηση.»

«Όταν διάβασα τους μεταφρασμένους στίχους, το τραγούδι του Άνταμ μου φάνηκε ακόμα πιο δυνατό. Μου άρεσε πολύ γιατί ενώ μιλάει για τον πόνο των ανθρώπων του Νταρφούρ, ταυτόχρονα δείχνει ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι απαραιτήτως ανήμποροι. Ωστόσο από τότε που άκουσα το τραγούδι του Άνταμ σε εκείνο το εργαστήρι, οι συγκρούσεις αναζωπυρώθηκαν για άλλη μια φορά στη Μουχαρατζίγια. Ένοπλοι άντρες έκαψαν 200 σπίτια κοντά στην αγορά της πόλης και έδιωξαν με τη βία τους εκτοπισμένους ανθρώπους της πόλης, ενώ όσοι εκτοπισμένοι είχαν εγκατασταθεί στους καταυλισμούς που βρίσκονται κοντά στην πόλη άρχισαν να φεύγουν προς αναζήτηση ασφάλειας. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο Άνταμ με την οικογένειά του, που αναγκάστηκαν για άλλη μια φορά να τραπούν σε φυγή κατευθυνόμενοι προς το νότο.»

Ακούστε το τραγούδι του Άνταμ

Οι στίχοι του τραγουδιού

Για χάρη της μαμάς - μαθαίνουμε
Για χάρη του μπαμπά - μαθαίνουμε
Για χάρη του αδερφού - μαθαίνουμε
Για χάρη της αδερφής - μαθαίνουμε

Ακόμα και αν καεί το σπίτι μας - γιατί από αυτό θα πρέπει να μάθουμε
Ακόμα και αν καεί το σπίτι μας - γιατί από αυτό θα πρέπει να μάθουμε
Τα χωριά μας είναι άδεια και για αυτό θα πρέπει επίσης να μάθουμε
Τα χωριά μας είναι άδεια και για αυτό θα πρέπει επίσης να μάθουμε

Για χάρη της μαμάς - μαθαίνουμε
Για χάρη του μπαμπά - μαθαίνουμε

Πρέπει να κάνουμε τις φωνές μας να ακουστούν για να μπορούμε να μάθουμε
Πρέπει να κάνουμε τις φωνές μας να ακουστούν για να μπορούμε να μάθουμε

Για χάρη του Νταρφούρ, για χάρη του Νταρφούρ - μαθαίνουμε
Για χάρη της μαμάς - μαθαίνουμε
Για χάρη του μπαμπά - μαθαίνουμε

Ακόμα και αν έχει καταστραφεί το σχολείο - μαθαίνουμε
Ακόμα και αν έχει καταστραφεί το σχολείο - μαθαίνουμε
Ελπίζουμε οι σφαίρες να γίνουν κιμωλίες - μαθαίνουμε
Ελπίζουμε οι σφαίρες να γίνουν κιμωλίες - μαθαίνουμε

Για χάρη της μαμάς - μαθαίνουμε
Για χάρη του μπαμπά - μαθαίνουμε

Για χάρη του Σουδάν - μαθαίνουμε
Για χάρη του Σουδάν - μαθαίνουμε
Για χάρη του Νταρφούρ, για χάρη του Νταρφούρ - μαθαίνουμε

Για χάρη της μαμάς - μαθαίνουμε
Για χάρη του μπαμπά - μαθαίνουμε

ΥΣ: Κάποια μέρα τα αόρατα παιδιά θα μας σώσουν, αν βρείτε την ταινία δείτε την
posted by street spirit at 4:52 PM

13 Comments:

Υπέροχο το κείμενό σου.
Μακάρι να γινόντουσαν κιμωλίες.

Γράφεις καταπληκτικά, το ξέρεις?

10:21 PM  

τα είπες όλα τόσο σωστά και τόσο καλά, που δεν μένει να προσθέσω ούτε μια λέξη παραπάνω....

την ταινία δεν την έχω δει αλλά θα την ψάξω.

10:58 AM  

argyrenia, ευτυχώς που δεν με βλέπεις γιατί κοκκίνησα ;)

11:34 AM  

jojo, είμαι ακόμα κόκκινος, πάντως αξίζει να τη βρεις την ταινία ;)

11:43 AM  

για να κοκκινήσεις και πάλι;Ρ είπες όσα θα ήθελα και δεν θα μπορούσα!


And back at the wilshire, pedro sits there dreaming
Hes found a book on magic in a garbage can
He looks at the pictures and stares at the cracked ceiling
At the count of 3 he says, I hope I can disappear

And fly fly away, from this dirty boulevard

4:06 PM  

Παιδί...

Έλα τώρα ρε 'συ...

Το παιδί είναι ένα υποσύνολο του ανθρώπου...

Άμα δεν σέβεσαι το σύνολο πως θα σεβαστείς τα υποσύνολά του;

Ημέρα του παιδιού... Γιορτές που δημιουργήθηκαν για να κρύψουμε τις τύψεις μας και την αδράνειά μας κάτω απότο χαλάκι

1:13 PM  

citronella, δεν με λυπάσαι;;; και συ έβαλες το κατάλληλο τραγούδι

1:42 PM  

πόσα χωράνε όμως κάτω από το χαλάκι;;; κάποια στιγμή θα γίνει βουνό

1:44 PM  

Δεν έχω κάτι να πω.
Είναι το καλύτερο κείμενό σου που έχω διαβάσει.
Και είναι και πολύ αληθινό και πολύ άμεσο.

ΥΓ: Η ταινία πάρα πολύ καλή όντως.

4:36 AM  

jason, ;)

12:00 PM  

Το πιο κανίβαλο ζώο είναι ο άνθρωπος.
Κατασπαράζει ψυχές...

10:11 PM  

sikelia, και το πιο αδηφάγο επίσης

10:47 AM  

徵信社,徵信,徵信,徵信社,外遇,尋人,徵信公司,徵信,抓姦,徵信,徵信社,外遇,抓姦,尋人,徵信社,徵信,抓 姦,抓姦,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信,徵信社,徵信,徵信社,外遇,抓姦,尋人,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信社,抓姦,徵信,外遇,徵信社,尋人,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,A片,抓姦,A片

12:23 PM  

Post a Comment

<< Home