"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> stories of the city stories of the streets: <strong>Free town (Christiania) - το χρονικό ενός προαναγγελθέντους τέλους</strong> stories of the city stories of the streets: <strong>Free town (Christiania) - το χρονικό ενός προαναγγελθέντους τέλους</strong>

stories of the city stories of the streets

Tuesday, March 06, 2007

Free town (Christiania) - το χρονικό ενός προαναγγελθέντους τέλουςΗ ελευθερία της σκέψης είναι η ζωή της ψυχής

Το 1971 ομάδες νέων ανθρώπων με διαφορετικό κοινωνικοπολιτικό και ιδεολογικό υπόβαθρο κατέλαβαν μια μεγάλη έκταση κοντά στο κέντρο της Κοπεγχάγης η οποία ανήκε στο στρατό και παρέμενε αχρησιμοποίητη. Κάποιοι θέλησαν έτσι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στέγης, άλλοι να εκφράσουν την αποστασιοποίησή τους από το πολιτικό σύστημα που τους είχε απογοητεύσει και άλλοι να δημιουργήσουν έναν όμορφο χώρο, με πολύ πράσινο και χωρίς αυτοκίνητα, μακριά από τους έντονους ρυθμούς της πόλης, την περιοχή αυτή την ονόμασαν Κριστιάνια, ελεύθερη πόλη (Christiania, free town). Την ίδια περίοδο, η εναλλακτική εφημερίδα «Hovedbladet» δημοσιεύει ένα άρθρο με πλήθος ιδεών για τη δημιουργική αξιοποίηση της εγκαταλειμμένης περιοχής (ιδιοκτησία μέχρι σήμερα του υπουργείου Αμυνας της Δανίας). Η απήχησή του ήταν μεγάλη οδηγώντας σε μαζική εγκατάσταση στην Κριστιάνια εκατοντάδων ανθρώπων που αναζητούσαν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής με επιρροές από το κίνημα των χίπηδων και των οικολόγων. Η Αστυνομία αν και έκανε διάφορες προσπάθειες να απομακρύνει τους καταληψίες δεν τα κατάφερε καθώς η έκταση της περιοχής είναι πολύ μεγάλη, ο αριθμός των καταληψιών επίσης και ακόμη οι καταληψίες είχαν με το μέρος τους και την κοινή γνώμη της Δανίας.
Το 1972, η Κριστιάνια συμφώνησε με το δανέζικο υπουργείο άμυνας ότι οι κάτοικοί της θα πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα και την υδροδότηση και έτσι η δανέζικη κυβέρνηση αναγνωρίζει την Κριστιάνια σαν ένα «κοινωνικό πείραμα». Αυτή τη στιγμή η Κριστιάνια αριθμεί 1.000 κατοίκους εκ των οποίων 250 είναι παιδιά. Ενώ αποτελεί πλέον τουριστικό αξιοθέατο προσελκύοντας έως 1 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.Στην ελεύθερη πόλη, αυτοδιαχειριζόμενη πόλη, Κριστιάνια ή αλλιώς Free Town, οι κάτοικοί της ζουν αρμονικά με διάφορα κατοικίδια και άλογα μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον με πολλά δέντρα, λίμνη, πολλούς χώρους πρασίνου χωρίς να περιφράζονται και πολλά ζωγραφισμένα σπίτια. Υπάρχουν γύρω στα 300 εργαστήρια όπου οι κάτοικοί της μεταφέρουν τις γνώσεις τους πάνω στο αντικείμενο που γνωρίζουν, έτσι ένας φορτηγατζής μπορεί να μάθει πώς να γίνει ξυλουργός και υπάρχει εθελοντική εργασία, δηλαδή κάτι σαν το time share που προσπαθούν να κάνουν τώρα εδώ, για παράδειγμα θα σου μάθω αγγλικά (καθηγητής αγγλικών) θα μου δείξεις πώς να μαγειρεύω.

Οι κάτοικοι της Ελεύθερης Πόλης έχουν τους δικούς τους νόμους όπως απαγορεύονται τα αυτοκίνητα, η κλοπή, η βία, οι συμμορίες, τα όπλα, τα αλεξίσφαιρα, τα σκληρά ναρκωτικά, το χασίς επιτρέπεται υπάρχει η Push street γι'αυτό, απαγορεύονται οι κάμερες, επίσης πρέπει να πληρώνουν το νοίκι τους, να προσέχουν και να βγάζουν βόλτα τον σκύλο τους, να συμπεριφέρονται έτσι ώστε να μην ενοχλούν τον γείτονά τους, να συμμετέχουν στην ανακύκλωση. Οι ίδιοι κτίζουν τα σπίτια της Κριστιάνιας, με εθελοντές που έρχονται στην Κριστιάνια, τα οποία δεν ανήκουν σε κανέναν, τα περισσότερα είναι κτισμένα με ανακυκλώσιμα υλικά, μερικά πολύ χαρακτηριστικά σπίτια είναι το Bananahouse, το Pagode, το pyramid house. Όπου και να πας στην Ελεύθερη Πόλη υπάρχουν ζωγραφιές, γλυπτά κι όλο και κάπου παίζεται ζωντανή μουσική ή κάποια θεατρική παράσταση στον δρόμο. Τα παιδιά παίζουν έξω ελεύθερα, καθώς ο ένας γνωρίζει τα παιδιά του άλλου. Στην Ελεύθερη Πόλη κάνουν συγκεντρώσεις όπου συζητούν τα προβλήματά τους και τις προτάσεις τους. Αυτοδιαχειρίζονται τις επιχειρήσεις τους, έχουν καθιερώσει πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, οργανώνουν φεστιβάλ και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και δέχονται νέα μέλη μόνο κατόπιν ομοφωνίας.
Δυστυχώς, αυτοί οι άνθρωποι αποδείξανε ότι μια ουτοπία μπορεί να γίνει και πραγματικότητα. Η Κριστιάνια μου θύμιζε πάντα το μικρό χωριό των Γαλατών μέσα στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, με το μαγικό τους φίλτρο (βέβαια αυτοί είχαν μάλλον τη λάθος συνταγή γιατί το χασίς μόνο ενέργεια δεν δίνει). Όμως, κάθε παράδεισος έχει και την άλλη του πλευρά την κόλαση.
Η Ελεύθερη Πόλη έχει κλονιστεί πολλές φορές από συμμορίες που προσπάθησαν να περάσουν στον παράδεισό τους τις δικές τους κακές συνήθειες (σκληρά ναρκωτικά, βία), αυτό έδινε αφορμές για επεμβάσεις της Αστυνομίας, με συλλήψεις αδιακρίτως και κυρίως κατοίκων της ελεύθερης πόλης. Τελικά οι συμμορίες και τα ναρκωτικά μήπως βολεύουν τις κυβερνήσεις και τις μεγάλες εταιρείες;;;;
Τα τελευταία χρόνια πολλά κρατικά ακινήτα της περιοχής πωλήθηκαν, η Κριστιάνια αποτελεί ένα οικοδομικό φιλέτο που το λιμπίζονται πολλές κατασκευαστικές εταιρείες.


θα πρέπει να τρέχουν τα σάλια των κατασκευαστικών εταιρειών...

Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν πολλά επεισόδια στην Κοπεγχάγη, οι δρόμοι πήραν φωτιά, καθώς η αστυνομία έβγαλε και συνέλαβε τους καταληψίες του κτιρίου Ungdomshuset, ενός ξενώνα για νέους που λειτουργούσε εδώ και 25 χρόνια και από τα προπύργια της undeground κουλτούρας στην Ευρώπη. Η Χριστιανική κοινότητα το αγόρασε το 2001 και έκτοτε προσπαθούσε να τους διώξει, τελικά τα κατάφερε και τη Δευτέρα 5 Μαρτίου το κτίριο γκρεμίστηκε.
Άραγε οι άνθρωποι ορίζουν τους νόμους ή νόμοι τους ανθρώπους; Μήπως δεν είναι στη φύση μας ένας ελεύθερος κόσμος; Οι ελεύθεροι χώροι, η ελευθερία σκέψεως και πράξεως, η ελεύθερη διακίνηση ιδεών σάς θυμίζουν κάτι; Κάποιοι νέοι αντιστέκονται, ελπίζω να γίνουν περισσότεροι.
Αυτή η μουσική μου έρχεται όταν σκέφτομαι την ιστορία της Ελεύθερης Πόλης

ΥΣ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ


Κάποιοι έχω την εντύπωση ότι θέλουν οι δρόμοι να βαφτούν με αίμα, γιατί έτσι θα μπορέσουν να προωθήσουν τις θέσεις τους. Οι φοιτητές είναι τα εξιλαστήρια θύματα, ελπίζω κάποια στιγμή να πάψουν να είναι το παιχνίδι των κομμάτων και να γίνουν ανεξάρτητοι και ενωμένοι. Ως τότε όμως...
άγνωσται αι βουλαί των αγνώστων...
ο έρωτας λένε δεν κρύβεται...
Χθες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα για τη Γυναίκα μάλλον οι ΜΑΤάδες μπερδεύτηκαν νόμιζαν ότι ήταν η Παγκόσμια Ημέρα των Φοιτητών εξ ου και το δώρο
posted by street spirit at 1:16 PM

10 Comments:

Να διευκρινίσομε ότι η Ungdomshuset δεν ανήκε στην Κριστιάνια.

Η ιστορία της εδώ http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_06/03/2007_218340

8:35 PM  

Σου έχω 5 λεξούλες στο μπλογκ μου, αν θες καντες κειμενάκι...

9:43 PM  

Στην φύση μας είναι, στην φύση των κατασκευαστικών και άλλων εταιρειών δεν είναι!

9:41 AM  

σκύλε της βάλια κάλντα, καλά κάνεις και σ'ευχαριστώ που το διευκρινίζεις, απλά νομίζω ότι δείχνει το τι μέλλει γενέσθαι και για την Κριστιάνια στο πολύ κοντινό μας μέλλον

1:42 PM  

μαράκι, ελπίζω να βρω χρόνο και θα το τολμήσω ;)

1:43 PM  

citronella, δηλαδή οι εταιρείες από εμάς δεν δημιουργούνται;;;;)

1:44 PM  

Υπάρχει τέτοιο μέρος??

Την ελευθερία της σκέψης ευτυχώς κανείς δε μπορεί να την στερήσει από κανέναν, κι ας μη γίνει πράξη τελικά..

4:50 PM  

Street spirit, αυτό ήταν το καλύτερο κείμενό σου.
Την ελεύθερη αυτή πόλη δεν την ήξερα, χάρη σε σένα την έμαθα και ψάχνω τις λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή όπου μπορώ.
Τα ερωτήματα που θέτεις ίσως είναι πολύ μεγάλα, αλλά και μόνο η ανακάλυψη αυτού του "πειράματος" είναι πολύ μεγάλη υπόθεση και εγώ προσωπικώς σε ευχαριστώ πολύ για τα όμορφα πράγματα που μας παρουσιάζεις.

4:53 PM  

wisdom, εδώ και 35 χρόνια υπάρχει, αλλά για πόσο ακόμα δεν ξέρω, ελπίζω να μην μείνει ένα απλό αξιοθέατο και να γίνει ακόμα καλύτερο, αν το αφήσουν όσοι υποθάλπτουν και ορέγονται την έκτασή της ;)

8:30 PM  

jason, σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, ήθελα εδώ και καιρό να γράψω για την ελεύθερη πόλη Christiania, αλλά είχα αφήσει τα αρχεία μου στην παλιά μου δουλειά, κακώς βέβαια, και με αφορμή την Ungdomshuset, που δεν ήταν στην Christiania, αλλά ήταν και αυτή κάτω από το ίδιο καθεστώς, δηλαδή υπό κατάληψη εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δυστυχώς ίσως να ακολουθήσει και η Christiania στο μέλλον... ;)

8:46 PM  

Post a Comment

<< Home