"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> stories of the city stories of the streets: Διεθνής Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας stories of the city stories of the streets: Διεθνής Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας

stories of the city stories of the streets

Tuesday, June 12, 2007

Διεθνής Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας


Θα φόραγες το υπέροχο συνολάκι που αγόρασες από την Τσιμισκή ή από την Ερμού αν ήξερες ότι κάποιο παιδί δούλευε 15 ώρες συνεχόμενες την ημέρα για να το φτιάξει; Θα έτρωγες τις μπανάνες ή θα έπινες τον καφέ σου ή το τσάι σου αν ήξερες ότι κάποια παιδιά τα συνέλεξαν από τα χωράφια χειριζόμενα ίσως τοξικά ζιζανιοκτόνα, επικίνδυνα κοπτικά μηχανήματα; Θα αγόραζες την ποδοσφαιρική μπάλα για τον πιτσιρικά σου αν ήξερες ότι κάποιος άλλος πιτσιρικάς έχει... φάει τα χέρια του για να τη φτιάξει; Το δακτυλίδι που φοράς με την υπέροχη πολύτιμη πέτρα, ξέρεις άραγε ποιος την έβγαλε από τα έγκατα της γης και υπό ποιες συνθήκες; Το καινούργιο σου χαλί, άραγε έχεις σκεφτεί ποιος το ύφανε, κόμπο κόμπο, πόσο ανθυγιεινό είναι για ένα παιδί να αναπνέει όλες αυτές τις ίνες;
Στον 21ο αιώνα με την τεχνολογία να είναι στα πάνω της και να διευκολύνει τόσο μα τόσο υποτίθεται τη ζωή μας, μπορεί να υπάρχουν παιδιά που χρησιμοποιούνται ως σκλάβοι, κάτω από πραγματικά σκληρές και ανθυγιεινές συνθήκες, παιδιά που δεν τα αφήνουν να πηγαίνουν στο σχολείο για να δουλεύουν στα χωράφια, στα εργοστάσια και στα ορυχεία; Δυστυχώς υπάρχουν πολλά ακόμα στις μέρες μας και μεις ως πολιτισμένοι απλά στρουθοκαμηλίζουμε και... βοηθάμε αυτούς που τα εκμεταλλεύονται.
Μα ποιο πολύ, μπορείς να φανταστείς ότι υπάρχει Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας στις μέρες μας;
<strong>Κινέζικη εκμετάλλευση παιδιών για κατασκευή παιχνιδιών Ολυμπιακών Αγώνων> Στοιχεία από τη Unicef

Το 70% της παιδικής εργασίας παγκοσμίως βρίσκεται στον αγροτικό τομέα με πάνω από 132 εκατομμύρια αγόρια και κορίτσια κάτω των 15 ετών να εργάζονται σε αγροκτήματα και φυτείες, χειριζόμενα μηχανήματα, σπέρνοντας και θερίζοντας, ψεκάζοντας ζιζανιοκτόνα και φροντίζοντας ζώα.

Η παιδική εργασία στη γεωργία είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που δεν περιορίζεται στις αναπτυσσόμενες χώρες, είναι επίσης σοβαρό πρόβλημα και στις βιομηχανικές χώρες. Στην Αφρική υπολογίζεται πως υπάρχουν 56 με 72 εκατομμύρια παιδιά που εργάζονται στον αγροτικό τομέα.

Ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται στην γεωργία είναι σχεδόν δεκαπλάσιος από εκείνο των παιδιών που εργάζονται στα εργοστάσια, τη βιομηχανία ενδυμάτων, την ύφανση χαλιών ή το ράψιμο μπαλών ποδοσφαίρου. Ο αριθμός κυμαίνεται από χώρα σε χώρα, όμως εκτιμάται πως τουλάχιστον το 90% των οικονομικά ενεργών παιδιών σε αγροτικές περιοχές στις αναπτυσσόμενες χώρες εργάζονται στην γεωργία.

Η γεωργία είναι ένας από τους τρεις περισσότερο επικίνδυνους τομείς, μαζί με τα ορυχεία και τις οικοδομές, για να εργάζεται κάποιος. Τα παιδιά που εργάζονται στη γεωργία συχνά αντιμετωπίζουν πολλές απειλές και κινδύνους που περιλαμβάνουν την ανάμειξη, το χειρισμό και τη χρήση τοξικών ζιζανιοκτόνων, τη χρήση επικίνδυνων κοπτικών εργαλείων, την εργασία σε ακραίες θερμοκρασίες και το χειρισμό ισχυρών και βαριών μηχανημάτων και οχημάτων.

Τα παιδιά ξεκινούν την εργασία σε πολύ μικρή ηλικία στις αγροτικές κοινότητες. Παρά το ότι οι περισσότερες στατιστικές καλύπτουν παιδιά που εργάζονται ηλικίας 10 ετών και άνω, πολλά παιδιά ξεκινούν να εργάζονται σε μικρότερη ηλικία. Σε μερικές χώρες, παιδιά κάτω των 10 ετών υπολογίζεται πως αναλογούν στο 20% της παιδικής εργασίας σε αγροτικές περιοχές.

Στην Αίγυπτο, εθνικής κλίμακας έρευνα του 1998 διαπίστωσε πως υπήρχαν περίπου 1,47 εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά, κυρίως στη γεωργία. Από τα εργαζόμενα παιδιά, στην ηλικιακή ομάδα των 6 με 11 ετών, το 41,9% ήταν στη γεωργία και στην ηλικιακή ομάδα των 12 με 14 ετών το 58,1%. Μαζί, αυτές οι δύο ηλικιακές ομάδες είναι υπεύθυνες για το 77,8% του συνολικού αριθμού των παιδιών που εργάζονται.
Στην Τουρκία, υπολογίζεται πως 35%-40% ενός αριθμού 800.000 με 1,2 εκατομμυρίων μεταναστών εργαζόμενων στη γεωργία είναι παιδιά 5-17 ετών. Τα περισσότερα από αυτά αφήνουν τη μόνιμη κατοικία τους ένα μέρος του έτους ώστε να συνοδεύσουν τις οικογένειές τους σε εποχικές εργασίες σε αγροτικές επιχειρήσεις τρίτων.
Στη Γουατεμάλα και την Ονδούρα παιδιά μέχρι και 6 ετών βοηθούν τους γονείς τους κατά τη σπορά και τη συγκομιδή του καφέ. Στη Μαλαισία το 60% των παιδιών που εργάζονται στις φυτείες φοινικέλαιου είναι 6-10 ετών.
Υπάρχει πρόοδος. Σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται παγκοσμίως έπεσε από 246 εκατομμύρια το 2000 σε 218 εκατομμύρια το 2004, μείωση 11%.

Για ξανασκέψου μέχρι την επόμενη φορά που θα πας να αγοράσεις μια κινέζικη κούκλα για το ανιψάκι σου... θα μπορείς να κοιτάξεις αυτά τα παιδιά ποτέ στα μάτια;θα 'θελα να μπορέσω να κοιτάξω αυτά τα παιδιά στα μάτια και να τους ζητήσω συγγνώμη για όσες φορές αφελέστατα έκανα το σφάλμα και χωρίς σκέψη παρά μόνο με τη χαζομάρα της άνεσης του πολιτισμένου κόσμου μπήκα σε ένα μαγαζί και αγόρασα αυτό που έκανε αυτά τα παιδιά σκλάβους και κάποιους αδίστακτους μισάνθρωπους ακόμα πιο πλούσιους


ΥΣ UPDATE: Δες το αν το θέμα σε αγγίζει


ΥΣ2: Στην Ελλάδα 150.000 παιδιά βρίσκονται στο μεροκάματο, ακόμη και στις ΗΠΑ υπάρχουν περίπου 300.000. Κάθε χρόνο 22.000 παιδιά πεθαίνουν σε εργατικά ατυχήματα. Τα περισσότερα εργάζονται χωρίς τη θέλησή τους. Περίπου 1.200.000 είναι θύματα διακίνησης trafficking. Αυτήν τη στιγμή που γράφονται αυτές οι αράδες κάποιο παιδί χάνει τη ζωή του ως αποτέλεσμα της φτώχειας, σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ενώ ο αριθμός των παιδιών θυμάτων εμπορίας κάθε έτος είναι ο ίδιος με τον αριθμό των παιδιών κάτω των 5 που ζουν στην Αυστραλία (1,2 εκατομμύρια).
Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τελικά υπάρχει χειρότερο κτήνος από τον άνθρωπο...
posted by street spirit at 2:13 PM

18 Comments:

Η θλιβερη αυτη κατασταση υπαρχει επειδη δεν αρνουμαστε να τη συντηρουμε. Τραγικο...

7:05 PM  

Και όμως υπάρχει και την προσπερνάμε και αυτήν..:(

11:17 PM  

dcd, είμαστε τραγικοί, όμως ποτέ δεν είναι αργά να το αλλάξουμε αυτό, σωστά;;;;

4:15 AM  

citronella, ελπίζω όχι ανώδυνα :(

4:16 AM  

Ετσι θελω να πιστευω...

2:56 PM  

Θλιβερό δε λες τίποτα...

Από το κακό στο χειρότερο πάμε.

3:39 PM  

Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρεις από πού σου έρχεται. Η Κίνα και οι άλλες υπο-ανάπτυξη χώρες είναι ο καθαρός στόχος.
Στις αναπτυγμένες (μη χιέσω) ξέρεις κανείς τί γίνεται;
:(

4:34 PM  

Human trafficking...
Νομίζω δεν είναι γνώρισμα της οφθαλμοφανούς Ανατολής.
Αλλά εκεί που πραγματικά πονά είναι γιατί παραμένει στα παιδιά. Στο μέλλον.
Την επόμενη φορά που θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε προσωπικά κάτι,ελπίζω να θυμηθούμε για άλλη μια φορά τα πρόσωπά τους...Και να μη γυρίσουμε αδιάφορα τις πλάτες.

Π.

7:26 PM  

Ποτέ δεν είναι αργά;
Μακάρι.
Δυνατό post, street spirit.

11:56 PM  

Μια πικρη-πικρη ιστορια.

12:08 PM  

dcd, έτσι θέλω και γω

1:35 PM  

sofi-k, το θέμα είναι να κάνουμε τουλάχιστον εμείς αυτό που μπορούμε, να μην κρυβόμαστε, να μην κλείνουμε τα μάτια, να μην προσπερνάμε

1:37 PM  

confused,μα και φυσικά και στη χώρα τους δεν έχουν πρόβλημα αρκεί να μην είναι μεγάλο νούμερο γι'αυτό υπάρχουν οι άλλοι, γιατί και τις αναπτυσσόμενες χώρες ποιοι τις εκμεταλλεύονται και επομένως εμμέσως και τα παιδιά εκεί;

1:49 PM  

the muppet show girls, το trafficing είναι και γνώρισμα της ευρώπης, της αμερικής, της αφρικής, αν μπορούσαν θα κάνανε trafficing και στους πιγκουίνους του πόλου... το θέμα είναι να μη γυρνάμε την πλάτη μας

1:51 PM  

jason, δεν παίζει το μακάρι εδώ. Πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι δεν πάει άλλο, να μπορέσουμε κάποια στιγμή να κοιτάξουμε αυτά τα παιδιά στα μάτια

1:53 PM  

archive, μια πικρή πικρή αλήθεια

1:55 PM  

Γειάσου ρε στρήτ!

6:45 PM  

0comments, γεια σου ρε ζίροοο ;)

8:41 PM  

Post a Comment

<< Home