"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> stories of the city stories of the streets: ΜΠΑΛΙ (ΑΚΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ) stories of the city stories of the streets: ΜΠΑΛΙ (ΑΚΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ)

stories of the city stories of the streets

Tuesday, November 27, 2007

ΜΠΑΛΙ (ΑΚΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ)

πράσινη θάλασσα


φοίνικεςΤο Μπαλί είναι σαν να βρίσκεσαι σε άλλον πλανήτη όπως είπα και στο προηγούμενο ποστ.
Για να το καταλάβετε αυτό ίσως θα πρέπει πρώτα να προσπαθήσω να ακονίσω τις αισθήσεις σας.

Μπείτε από την είσοδο ακούγοντας στεϊτλες


Κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε μια ατμόσφαιρα με γύρω στους 30-33°C, υγρασία πάνω από 65%, που όμως δεν είναι αποπνικτική, αλλά είναι τόσο έντονη που αισθάνεσαι τη μυρωδιά της να σου τρυπάει τα ρουθούνια, όμως δεν είναι μόνη της συνήθως είναι αναμεμειγμένη με καρυκεύματα και μπαχαρικά, αλλά κυρίως με τη μυρωδιά από τα καμένα φύλλα ή ξύλα, κάθε μέρα έχουν μια συγκεκριμένη ώρα για να καίνε ό,τι έχουν βγάλει από την αποψίλωση των χωραφιών, αλλά και ο καθένας τα σκουπίδια του -δεν παίζει σκουπιδιάρα ή σκουπιδότοπος- με αποτέλεσμα η αίσθηση του καμένου να κυριαρχεί πάνω από την υγρασία, ο ορίζοντας να γίνεται θολός σαν σε ομίχλη, το μυστήριο να μας περικυκλώνει και μεις μέσα στις παραισθήσεις να αεροβατούμε κυνηγώντας το παραμύθι με τον βασιλιά πίθηκο. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεσαι λίγο χρόνο για να συνηθίσεις αυτήν την ατμόσφαιρα, αλλά όχι και πολύ.


λουλούδια

Ανοίξτε τα μάτια σας, το κυρίαρχο στοιχείο στο Μπαλί είναι το πράσινο, η πυκνή του βλάστηση. Τροπικά δάση, ακόμη και ανάμεσα στα χωριά, μπαμπού, φοίνικες, μπανανιές, κακαόδεντρα, ορυζώνες, δέντρα γεμάτα λουλούδια, πολλά λουλούδια, το νησί είναι γεμάτο ποικιλίες από ορχιδέες και φρούτα. Μπανάνες μικροσκοπικές, καρύδες, ανανάδες, γκρέιπ φρουτ, παπάγια, φρούτα του πάθους, μάνγκο, snake fruits, φρούτο με τη φλούδα του να μοιάζει με φιδίσιο δέρμα και τη γεύση του κάτι μεταξύ μούσμουλου και καρυδιού.

snake fruit
Ξέχασα το ντούριαν το φρούτο που όπως μας είπαν smells like hell tastes like heaven, τόσο έντονη μυρωδιά που δεν επιτρέπεται να το φέρεις μέσα στο ξενοδοχείο, kelengkeng πώς να το περιγράψω σαν μεγάλα σταφύλια τα ξεφλουδίζεις και γιάμι και φυσικά τα duku τα οποία φέρνουν στην όψη τους σε αυγό, πάντως νόστιμα, φυσικά υπήρχαν και πεπόνια, μήλα, καρπούζια. Όποιος είναι λάτρης της φρουτοπίας θα το λατρέψει το Μπαλί. Όσα φρούτα φάγαμε αυτές τις μέρες εκεί δεν τα είχαμε φάει ένα χρόνο στην Ελλάδα.


κακαόδεντρο

τα... κόκκινα

ορυζώνας (μια απέραντη θάλασσα με πράσινα κύματα)Ορυζώνες που μοιάζουν με μια απέραντη θάλασσα με πράσινα κύματα, με υφάσματα να αιωρούνται από πάνω τους αντί για σκιάχτρα. Θυμίζει σκηνικό από ταινία, ίσως μια καινούργια ιδέα για τον Αγγελόπουλο....αιωρούμενα υφάσματα (αντί για σκιάχτρα) προστατεύουν τους ορυζώνες


χωρικός σε ποταμάκι ορυζώνα

Μικρά ποτάμια διασχίζουν τους ορυζώνες στα οποία άντρες, γυναίκες, παιδιά γυμνοί απολαμβάνουν το μπάνιο τους ή κάποιοι από αυτούς πλένουν τα ρούχα τους. Όσοι ασχολούνται με τη γεωργία, δηλαδή κυρίως το ρύζι, βγάζουν γύρω στα 100 ευρώ το μήνα, για μια πολύ κοπιαστική δουλειά. Αφού μαζέψουν από τους ορυζώνες τους ξερούς βλαστούς που μοιάζουν με το στάρι, έπειτα στις αυλές των χωριών τούς κάνουν δεμάτια και τους απλώνουν στον ήλιο ακόμη και στην άκρη του δρόμου.


Ύστερα τους πιάνουν από τη βάση και τους χτυπούν με δύναμη στο έδαφος και έτσι συγκεντρώνουν τους κόκκους του ρυζιού που αποκολλούνται. Παρόλη τη φτώχεια και την... καλοπέραση δείχνουν να είναι ευτυχισμένοι.
Ευτυχώς, χρησιμοποιούν παρά μόνο ελάχιστη γη για εκμετάλλευση, η περισσότερη παραμένει ανεκμετάλλευτη, παρθένα εθνικά πάρκα, που δεν τα πλησιάζει κανείς. Ελπίζω μόνο να αντέξουν στις πιέσεις των πολυεθνικών εταιριών τουρισμού. Σ'αυτό βέβαια βοηθάει και ένας νόμος που έχει το κράτος τους, σε κανέναν δεν ανήκει η γη, κανείς δεν μπορεί να την αγοράσει παρά μόνο να τη νοικιάσει για 90 ή 100 χρόνια κ.λπ.

Ακόμη και στην πρωτεύουσα, το Denpasar, δεν είδαμε μεγάλα κτίρια, η λέξη πολυκατοικία είναι άγνωστη για τους Μπαλινέζους, τα περισσότερα σπίτια τους είναι το πολύ διώροφα, παντού υπάρχει κάποιος ναός ή κάποιος βωμός. Στα χωριά κυριαρχούν οι μονοκατοικίες με κήπο τις οποίες τις προστατεύει από τα αδιάκριτα μάτια ένα ψηλό περίτεχνο τοιχίο αγκαλιάζοντάς τες, συνήθως στην είσοδο έχουν όλο και κάποιο κακάσχημο αγαλματάκι, τα κάνουν όσο γίνεται πιο τρομακτικά για να διώχνουν τα κακά πνεύματα. Μάλιστα ο Αουάν (ο οδηγός μας) μας είπε ότι αν δεν υπάρχει στο σπίτι ένα τέτοιο αγαλματάκι δεν το επισκέπτεται κανείς. Κάθε σπίτι τους χωρίζεται σε 3 κτίσματα, ένα όπου μένει η οικογένεια, ένα για να κάνουν τελετές και ένα που είναι το ιερό τους.

αγαλματάκι στολισμένο με λουλούδια
είσοδος σπιτιού
ντόπιος στο σπίτι

το ιερό ενός μπαλινέζικου σπιτιού
ναός


Κοιτάχτε τώρα λίγο με τα μάτια της ψυχής, οι περισσότεροι Μπαλινέζοι είναι ινδουιστές, πάρα πολύ θρησκευόμενοι και γιατί να μην είναι αφού έχουν μια υπέροχη θρησκεία, η οποία παρεμπιπτόντως έχει πολλά κοινά και με τη δική μας όπως έχουν τη δικιά τους αγία τριάδα αλλά και το πρόσφορο.


πρόσφορο

Μόνο που για αυτούς το πρόσφορο είναι πολύ ιερή στιγμή και καθημερινή. Δύο φορές την ημέρα, μία το πρωί και μία το απόγευμα, πλένονται για να 'ναι καθαροί ώστε να φτιάξουν το πρόσφορο, το οποίο συνήθως αποτελείται από φύλλα φοίνικα ή μπανανιάς που τα πλέκουν και φτιάχνουν κάτι σαν καλαθάκι, στο οποίο έπειτα τοποθετούν λουλούδια, γλυκά, μπισκοτάκια και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Το παράξενο στην όλη υπόθεση είναι ότι εκτός από τους ναούς τους τα τοποθετούν και οπουδήποτε αλλού.


πρόσφορο στο πεζοδρόμιο
Δηλαδή, μπορεί να προχωράς στο πεζοδρόμιο και να βρεις μπροστά σου πρόσφορα, αφημένα στο πεζοδρόμιο -προσοχή μην τα πατήσετε, αν τα πατήσετε κατά λάθος δεν πειράζει αν όμως τα κλοτσήσετε επίτηδες, ε, τότε πειράζει- όπως επίσης έξω από μαγαζιά, σπίτια ακόμη και στην παραλία.


πρόσφορο στην παραλίαΑυτά που βρίσκονται κάτω είναι για τα κακά πνεύματα, για να τους αφήνουν στην ησυχία τους, αυτά που βρίσκονται πιο ψηλά από το έδαφος είναι για τα καλά πνεύματα, για να τους προστατεύουν, το αξιοσημείωτο είναι ότι και για τα καλά και για τα κακά πνεύματα τα πρόσφορα είναι ίδια.
Οι ινδουιστές πιστεύουν ότι έρχεσαι πολλές φορές στη ζωή μέσω της μετενσάρκωσης, πάντα σε ανθρώπινο ον, μέχρι να ολοκληρωθείς ως άνθρωπος. Γι'αυτό και είναι πάντα καλοί και ευγενικοί, κυρίως χαμογελαστοί -θεωρούν ότι το χαμόγελο λειτουργεί σαν καθρέφτης τούς γυρίζει πίσω το χαμόγελο ως αντανάκλαση θετικής ενέργειας. Επίσης, πιστεύουν πως αν κάνουν κάτι κακό σ'αυτήν τη ζωή θα το βρουν μπροστά τους στην επόμενη, πώς; Συνήθως αυτοί που είναι ανάπηροι και γενικά με ειδικές ανάγκες θεωρούν ότι πλήρωσαν το κακό που έκαναν στην προηγούμενη ζωή και ότι τώρα πρέπει να είναι καλοί ώστε στην επόμενη να έρθουν πάλι αρτιμελής. Παρ'όλα αυτά δεν τους φέρονται διαφορετικά γιατί πιστεύουν ότι ήδη έχουν πληρώσει για το κακό που κάνανε στην προηγούμενη τους ζωή. Ωστόσο, σε περίπτωση που κάποιος από τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες χάσει νωρίς τη ζωή του, η οικογένειά του χαίρεται γιατί πιστεύουν ότι πλήρωσε το λάθος του και θα έρθει πάλι στη ζωή με πλήρης υγεία. Τώρα γιατί σας έπρηξα με όλα αυτά, αυτό οφείλεται στο ότι αν κάτι μου έκανε περισσότερο εντύπωση στο Μπαλί, πέρα από τις φυσικές του ομορφιές, ήταν οι ίδιοι οι άνθρωποι. Όσο φτωχοί και αν ήταν, όσο ταλαιπωρημένοι και αν ήταν, δεν έβλεπες φθόνο στα μάτια τους παρά καλωσύνη. Πάντα και παντού όσους και αν συναντήσαμε ήταν εξυπηρετικοί, έτοιμοι να σου προσφέρουν τη βοήθειά τους, το χαμόγελό τους, τη ζεστή καρδιά τους. Περιμέναμε ότι ο τουρισμός θα 'χε περάσει ως οδοστρωτήρας από πάνω τους και θα τους είχε ισοπεδώσει και κείνοι μας διαψεύσανε και αυτό ήταν η καλύτερη έκπληξη. Τουλάχιστον, μέχρι στιγμής, δεν έχει συμβεί και αυτό πιστεύω ότι οφείλεται στον διαφορετικό τρόπο σκέψης, αντίληψης, στη φιλοσοφίας τους, στη θρησκεία τους.


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


ΥΓ: ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ... ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!!!!
posted by street spirit at 12:50 PM

16 Comments:

Περπάτησα.
Γεύτηκα.
Μύρισα.
Άγγιξα.
Αυτό το πράσινο με ταξίδεψε αρκετά
για να με πείσει να δω τούτο τον τόπο από κοντά!
Σαν πρόσφορο στην άμμο...

Καλησπέρες πολλές!

1:50 PM  

the muppet show girls, πρόσφορο για όνειρα, πολύ χαίρομαι ;)

καλησπέρες περισσότερες

4:50 PM  

Πανέμορφο ποστ...

Με ταξίδεψες...κάτι παραπάνω από αληθινό...

καλησπέρες με χρώματα και αρώματα...

5:51 PM  

Αυτοί οι λαοί...κάθε φορά που μου περιγράφουν εικόνες και στοιχεία της κουλτούρας τους πείθομαι όλο και περισσότερο ότι ο παράδεισος είναι από εκεί μεριά!
Αντε περιμένουμε και άλλες φωτό!

9:29 PM  

Πόσο σωστό όμως αυτό με το χαμόγελο ε?:)
Ίσως όταν ζεις μέσα σε τόση ομορφιά δεν μπορεί παρά να την ζητάς παντού.
Υπέροχες οι φωτό!

9:47 PM  

Βρε; Για την πάνω πόλη ξεκίνησες, στο μπαλί βρέθηκες;;;;

10:30 AM  

σκορπίνα, αν το πέτυχα έστω και ελάχιστο αυτό πραγματικά πολύ χαίρομαι ;)

1:47 PM  

urbantulip, σε κάνουν να νιώθεις πόσο λάθος στροφή έχει πάρει ο σημερινός κόσμος και ότι με πόσα λίγα μπορεί ένας άνθρωπος να είναι ευτυχισμένος

1:49 PM  

citronella, καταλαβαίνεις τώρα πόσο άσχημα, πόσο εφιαλτικά θα είναι για όσους έχουν έρθει από αυτά τα μέρη στον δυτικό κόσμο

1:54 PM  

Η πρώτη εικόνα.. ζωγραφιά είναι?? :)
Μάλλον.. όλο το μέρος μια ζωγραφιά είναι!

1:55 PM  

darthiir, είναι μην πάρω φόρα... σε αεροπλάνο ανέβηκα, από διαστημόπλοιο κατέβηκα... ;)

1:57 PM  

wisdom, το μέρος είναι ζωγραφιά αλλά για την πρώτη φωτό όχι να το παινευτώ απλά νιώθω πολύ καλά που την τράβηξα ;)

7:09 PM  

h prwth fwtoo einai apla...TELEIA!!!!

12:58 AM  

iliaxtida, είναι από τις αγαπημένες μου ;)))

6:00 PM  

This comment has been removed by a blog administrator.

8:41 PM  

A漫,h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋,我的遊戲口袋,小遊戲區,手機遊戲,貼圖,A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片

8:41 PM  

Post a Comment

<< Home