"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> stories of the city stories of the streets: <strong>Munchauzen land</strong> stories of the city stories of the streets: <strong>Munchauzen land</strong>

stories of the city stories of the streets

Monday, April 21, 2008

Munchauzen land

Ψέματα μικρά, μεγάλα, καλά, κακά, λίγο-πολύ λέμε όλοι. Όμως, υπάρχουν κάποιοι που ξεχωρίζουν, καλά δεν μιλάω για τους επαγγελματίες (βλέπε πολιτικούς), αλλά για κείνους που τα ψέματά τους είναι διασκεδαστικά, για εκείνους που το ψέμα κυλάει στις φλέβες τους, για τους παραμυθάδες.

Φυσικά, δεν μιλάμε για τους ψεύτες τύπου ψαρά και κυνηγού, αν δεν κόψεις μερικά μέτρα από το ψάρι θα...

Για να ξεκαθαρίσουμε λίγο αυτό το θέμα, τώρα, υπήρχε στο σχολείο (τι θυμήθηκα ο κωλόγερος) ο Δ. ο οποίος όποτε γινόταν ένας τσακωμός, καβγάς, εκείνος χανόταν, κρυβόταν κ.λπ. Ωστόσο, κάθε Δευτέρα που ερχόταν στο σχολείο, επειδή είχε γίνει μέλος της ΠΑΛΕΦΙΠ, οργανωμένους βάζελους, μας έλεγε τις περιπέτειές τους στα γήπεδα και μας περιέγραφε πώς πλακώθηκε μόνος του με τρεις και δεκατρείς, γεμάτος λεπτομέρειες, δεν ξέρω αν πιο πριν είχε παραμυθιάσει και τον ίδιο του τον εαυτό ώστε να πιστεύει αυτά που λέει, αλλά αυτός ήταν ένας απλός, βαρετός ψεύτης.

Από την άλλη πλευρά, υπήρχε ο Γ. Ένα παιδί που εκ πρώτης όψεως φαινόταν νορμάλ, ψιλοσοβαρός για την ηλικία του. Τον Γ. έπρεπε να του ρίξεις ένα... κέρμα όπως λέγαμε εκείνη την εποχή για να αρχίσει να λέει τις ιστορίες του, αλλιώς δεν έλεγε τίποτα. Αυτό λοιπόν και κάναμε. Του ρίχναμε... κέρμα και κείνος έπαιρνε φόρα και μας έστελνε όλους αδιάβαστους. Πώς του ρίχναμε... κέρμα; Για παράδειγμα, «πώπω ρε Γ., τι βαρετό Σαββατοκύριακο που πέρασα, εσύ τι έκανες;» και τότε ο Γ. ξεκίναγε άπλωνε δίχτυα στη φαντασία και έπιανε κελεπούρι.

Μερικά από αυτά τα κελεπούρια του Γ. είναι τα εξής:


1. Είχε καλή μέρα το Σάββατο και πήγα μια βόλτα με το αερόστατο του μπαμπά. Ήταν υπέροχη βόλτα, χάζευα κοιτώντας αριστερά και δέξια, όμως κάποια στιγμή καθώς κοιτούσα κάτω τη θάλασσα, μου γλίστρησαν τα καινούργια πανάκριβα ρέιμπαν γυαλιά μου, ξέρετε αυτά που έχουν χρυσό σκελετό και διαμάντια. Οπότε κατέβασα το αερόστατο για να τα βρω. Το προσγείωσα σε κάτι μου νόμιζα ότι ήταν ξέρα αλλά δεν ήταν γιατί αντί για βράχια είχε λεία επιφάνεια, στην άκρη της ήταν τα πανάκριβά μου Ρέιμπαν, όταν τα έπιασα να τα φορέσω, λίγο πιο κει είχε μια μικρή τρύπα όπου πετάχτηκε νερό και το έδαφος άρχισε να κουνιέται. Μπήκα γρήγορα στο αερόστατο και έφυγα. Μήπως ξέρετε τι ήταν αυτό το πράγμα, το οποίο αμέσως με το που ανέβηκα στον ουρανό χάθηκε μέσα στη θάλασσα;Και μεις χαμένοι στην ιστορία του, λέγαμε μήπως ήταν φάλαινα; Και κείνος απαντούσε μάλλον αυτό πρέπει να ήταν.


2. Έμενε τότε στο Παλιό Φάληρο και για να δείξει πόσο κοντά πέταγαν τα αεροπλάνα από τις στέγες των σπιτιών (κείνη την εποχή το αεροδρόμιο ήταν στο Ελληνικό) είχε πει το απίστευτο:


Είχα ένα ραντεβού στη Γλυφάδα και είχα καθυστερήσει πολύ, ήταν κρίμα να στήσω την κοπέλα, ευτυχώς μου ήρθε μια πολύ καλή ιδέα καθώς έβλεπα ένα αεροπλάνο να έρχεται προς τα δω. Ανέβηκα στην ταράτσα και μόλις πέρασε από πάνω πιάστηκα από τις ρόδες που είχε ανοίξει για να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο, έτσι κατάφερα να μην τη στήσω.

3. Συζητάγαμε μια μέρα για τα φαγητά, τι μας αρέσει, τι δεν μας αρέσει, ρίξαμε... ένα κέρμα στον Γ., στον οποίο δεν άρεσε η ψαρόσουπα, όμως δεν μπορούσε να πει απλά ότι δεν του άρεσε, έπρεπε κάπως να το πασάρει:

Η μητέρα μου μαγείρευε ψαρόσουπα και σιδέρωνε ταυτόχρονα, οπότε μου ζήτησε να πάω να δω το φαγητό. Πάω στην κουζίνα, ανοίγω το καπάκι της κατσαρόλας και τι να δω...
Το ψάρι έκανε βόλτες κυνηγώντας το καρότο και το σέλινο.


Ο Γ. ήταν ο βαρόνος Μινχάουζεν που είχαμε την τιμή να μεγαλώσουμε μαζί. Τα ψέματά του-παραμύθια του έχουν αφήσει εποχή, ίσως και να έχει τύχη να ακούσετε κάποια από αυτά. Τον Γ. μετά το σχολείο τον έχασα. Δεν ξέρω τι έγινε, τι κάνει, αλλά δεν θα μου κάνει εντύπωση αν κάποια στιγμή τον πετύχω ως πολιτικό, τουλάχιστον αυτός έχει αχαλίνωτη φαντασία.

Ο Ν. ήταν μια άλλη περίπτωση. Πολλές φορές έλεγε ψέματα μόνο και μόνο γιατί ήξερε ότι έφερναν γέλιο. Και όλοι, μα όλοι, αν και ήξεραν ότι έλεγε ψέματα, ήταν τόσο απολαυστικά, που τα περιμένανε πώς και πώς.
Ο Ν. μεγάλωσε στη φτωχογειτονιά μας, είχε χάσει από μικρός τον πατέρα του και είχε αναγκαστεί να κάνει διάφορες δουλειές, όταν άλλα παιδιά στην ηλικία του ακόμη παίζανε στις αλάνες.
Μία από τις δουλειές που έκανε ήταν και αυτή του νεκροθάφτη. Αυτή η δουλειά του έδωσε αρκετή τροφή ώστε να δουλέψει τη φαντασία του και να μπορέσει να ξεφύγει από τις δύσκολες καταστάσεις που πέρναγε τότε.

Μερικές του ιστορίες λοιπόν:


1. Ήμουν στο γραφείο και βαριόμουν αφόρητα, βγήκα λίγο έξω.
Εκείνη την ώρα πέρναγε μια γυναίκα γύρω στα 60, θείτσα, οπότε την πλησιάζω και της λέω: Περάστε στα γραφεία μας να μιλήσουμε για το μέλλον σας...

Κάποια στιγμή έπειτα από πολλά χρόνια, είδα στο δρόμο μια αφίσα να χρησιμοποιεί αυτό το σλόγκαν για τη διαφήμιση μιας ασφαλιστικής εταιρίας και πέθανα στα γέλια, ενώ οι περαστικοί με κοιτούσαν παράξενα...

2. Έπαιρνα συχνά τη νεκροφόρα και έκανα βόλτες το βράδυ. Κάποια στιγμή σ'ένα φανάρι που με είχε πιάσει, είδα κάτι κορίτσια και τους έκανα καμάκι. Κορίτσια είστε για μια βόλτα; Αυτές γύρισαν, με κοίταξαν, μετά κοίταξαν και πίσω μου και μέσα σε πανικό άρχισαν να ουρλιάζουν. Νωρίτερα είχα πάρει απότομα μια στροφή και ο νεκρός που είχα ξεχάσει στη νεκροφόρα είχε κολλήσει στο πίσω παράθυρο...

3. Μας είχε πει για τα βαμβάκια που βάζουν στις τρύπες για τα υγρά και διάφορες άλλες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, έτσι βγάλαμε και το τραγούδι εκείνη την εποχή σε διασκευή του «Καλοκαιρινές Διακοπές» για πάντα, εμείς το κάναμε «Καλοκαιρινός και υιοί» ζωντανοί κάντε στην πάντα (έτσι λεγόταν το γραφείο που δούλευε). Μας έλεγε ότι έπαιρνε συχνά κάνα υπνάκο μέσα στις κάσες (αυτό κάποια στιγμή το εκμεταλλευτήκαμε για να κάνουμε μια πλάκα, αλλά αυτό είναι για άλλο ποστ). Το πιο επίσης χαρακτηριστικό επεισόδιο που μας είχε περιγράψει ήταν όταν:

Πηγαίναμε κομβόι το νεκρό για το νεκροταφείο. Εμείς μπροστά και πίσω τα αυτοκίνητα των συγγενών. Σε κάποια ανηφόρα, όμως, πατήσαμε απότομα φρένο, η πίσω πόρτα της νεκροφόρας άνοιξε και η κάσα με τον νεκρό κύλησε στο δρόμο, άνοιξε και πετάχτηκε έξω ο νεκρός, σαν να ήθελε να ξεφύγει και έφυγε σε μια χαράδρα. Μισή μέρα τον ψάχναμε.


Μερικά επίσης ψέματα που γράφουν ιστορία ή έστω έχουν γέλιο:

Το Ιράκ έχει όπλα μαζικής καταστροφής (ο λόγος που Αμερικανοί και σύμμαχοι έκαναν «δημοκρατία» το Ιράκ)

Το πετρέλαιο ακριβαίνει συνέχεια όπως το καλαμπόκι και τα σιτηρά (μήπως γιατί κάποιοι τα άφησαν να γίνουν παιχνιδάκι στα χρηματιστήρια;)

Οι νέες αυξήσεις στους μισθούς (σε συνάρτηση με τις αυξήσεις στους φόρους, στα βασικά προϊόντα διατροφής, στο πετρέλαιο)

Η νέα ονομασία των Σκοπίων (Νέα Μακεδονία)

Νοιαζόμαστε για το λαό (κλασικό ψέμα των πολιτικών)

Από τα «θα» μεταπηδήσαμε στα δεν... αλλά ούτε αυτά μπορέσανε να πραγματοποιήσουνε

Η πλειοψηφία κυβερνάει (χχχχα, χααα, χχχχα)

Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των εργαζομένων (ας σηκώσουν κεφάλι!)

Ελεύθερη οικονομία (οι τράπεζες είναι ελεύθερες να κάνουν ό,τι θέλουν και όταν τα κάνουν σαλάτα οι κυβερνήσεις να τις βοηθούν με τα λεφτά του κόσμου)

Να μην τα ισοπεδώνουμε όλα, δεν ντοπάροντε όλοι (όταν σου λένε ότι για να κάνεις πρωταθλητισμό πρέπει να παίρνεις αυτά που σου δίνουν;)

Το πρωτάθλημα δεν είναι στημένο...

Μπήκα στο Δημόσιο με την αξία μου...

Στο στρατό. Δεν έχω βύσμα, δεν ξέρω πώς μπήκα στην αεροπορία και γιατί είμαι τόσο κοντά στο σπίτι μου;

Υπάρχουν πολλές πραγματικότητες, ώστε να υπάρχουν πολλές αλήθειες...

Όταν πρωτοπήγα στην Τουρκία (να 'ναι καλά οι δικοί μου) φοβόμουν, περίμενα να δω τους Τούρκους περίπου όπως έβλεπε ο Borat τους Εβραίους. Ευτυχώς, εκεί είδα ότι οι άνθρωποι είναι σαν και μας, ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Όταν έμαθα από τον πατέρα ενός παλιού φίλου ότι έτρεχε να γλιτώσει τις σφαίρες των Αγγλων μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κατάλαβα ότι η απελευθέρωση είχε το χρώμα μιας άλλης κατοχής.

Και λόγω της ημέρας, της 21ης Απριλίου, θα χρησιμοποιήσω τη λέξη επανάσταση. Αυτήν τη λέξη, δηλαδή, που χρησιμοποίησαν οι συνταγματάρχες για να καταλύσουν τη δημοκρατία (την όποια δημοκρατία είχαμε τέλος πάντων τότε)

ΥΓ. Αλήθεια πιο ψέμα εσύ αγαπάς;;;;;;

ΥΓ.2: Tell me lies ή lies for the liars

ΥΓ. 3: Όπως μας πρότεινε και η juanita Tom Waits i never told the truth so i can never tell a lie
posted by street spirit at 12:46 PM

35 Comments:

καλά θέλω να γνωρίσω τον φίλο σου που δούλευε στο six feet under. λολ. :-)

ποιο ψέμα αγαπώ;

τα ψέματα από ευγένεια. ακούγεται παράλογο αλλά τα αγαπώ. για να μπαίνει ο άλλος στον κόπο να πει ψέμα για να μην σε δυασαρστήσει θα πει ότι σε αγαπάει. χεχεχε.

:-)

1:36 AM  

provato, έχει συνέχεια αυτός ο φίλος, μετά από κοράκι έγινε σκυλάς, τραγουδούσε σ'όλα τα πυροβολάδικα, σε ό,τι underground σκυλάδικο υπάρχει έχει τραγουδήσει, η χάρη του έφτασε μάλιστα και στην Αμερική, μετά έγινε τούριστ γκάιντ, τώρα δεν ξέρω έχουμε χαθεί ;)
Νομίζω ότι είναι ένας καλός λόγος να αγαπάς αυτού του είδους τα ψέματα ;)

11:32 AM  

Warning! See Please Here

12:49 PM  

αναρωτιεμαι γιατι σε εχει πιασει τωρα τελευταια αυτη η "εμμονη" με την αληθεια και τα ψεματα; Παντως οι ιστοριες που λες ειναι παντα ενδιαφερουσες. Ενα ψεμα που καταλαβαινω -οχι αγαπω- ειναι το ψεμα της μοναξιας. Ανθρωποι μονοι τους που εφευρισκουν κατι για να αντεξουν το τιποτα, το κενο... εχω στο μυαλο μου ενα σεναριο για ταινια μικρου μηκους πανω σε αυτο. Πιστευω οτι πανω σε αυτην την αναγκη της εφευρεσης ή της συνειδητης αυταπατης βασιζονται καποιες επιλογες που ισως κανουμε στη ζωη μας...

2:12 PM  

Ερασιτέχνες....

:p

6:55 PM  

Δε προλαβαινω να διαβασω το ποστ.. επιφυλασσομαι μετα τις γιορτες ομως.. Να σου αφησω τις ολοθερμες ευχες μου να περασεις καλα!
Καλη Ανασταση!

1:07 PM  

Απίστευτες ιστορίες!

Τα ψέματα που αγαπάω είναι τα κουτσομπολια-ραδιοαρβύλες που λέμε με τους φίλους μου όταν τα 'χουμε πιει λιγάκι κι εφευρίσκουμε ιστορίες για τον Τάδε και τη Δείνα.

Ελπίζω μόνο να μην κυκλοφορήσουν, θα μας κυνηγάει όλη η πολη:P

1:34 PM  

Ποιο ψέμα αγαπώ; χμμμ αυτό που δε θα με πληγώσει :P

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση :))

8:05 PM  

brujita, τα ψέματα της μοναξιάς, μου φαίνεται ότι μπορεί να γίνει ωραίο σενάριο για ταινία, όσον αφορά αυτή την εμμονή στο ψέμα και την αλήθεια, απλά διανύουμαι τον μήνα-ψεύτη, αλλά και έχω μπουχτήσει λίγο και με τα μικρά ή μεγάλα ψέματα που ακούω αριστερά ή δεξιά και φυσικά όλους αυτούς που πέφτουν από τα σύννεφα π.χ. για το ντόπινγκ ή για τις μικρές μας επαναστάσεις που λέμε να κάνουμε αλλά όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή κάνουμε πίσω, το πιο δύσκολο είναι να αντιμετωπίσουμε τα δικά μας ψέματα και τις δικές μας αλήθειες τελικά ;) καλός πάσχας

3:01 PM  

darthiir, πιο ψέμα αγάπησες δεν μας είπες εσύ επαγγελματία ;)

3:11 PM  

darthiir, καλός πάσχας ;)

3:12 PM  

roadartist, χμμμ τι τιμωρία να σου βάλω;;;;;) καλός πάσχας και πού 'σαι μη σουβλίσεις τον φίλο μου τον πρόβατο, pleaseeee ;)

3:14 PM  

pooka, τάδε και δείνα η pooka σας κουτσομπολεύει χεχεχε, καλός πάσχας ;)

3:16 PM  

confused, συνήθως τα ψέματα είναι πιο «απαλά» μαζί μας σε σχέση με την αλήθεια και πληγώνουν λιγότερο από ό,τι η αλήθεια Καλός Πάσχας ή καλό πέρασμα όπως αλλιώς λέγεται το Πάσχα ;)

3:22 PM  

Ήταν απίθανες οι ιστορίες σου. Τα αγαπημένα μου ψέματα είναι αυτά που λέω στον σύζυγό μου! ;)

9:38 PM  

Τρελός είσαι; Θα το φανερώσω αν το πω....

Χριστός Ανέστη!

10:06 AM  

Πώς το έλεγε ο Tom Waits;
I never told the truth, so I can never tell a lie... κάπως έτσι...
Το ψέμμα και η βλακεία, όταν μπαίνουν σε συσκευασία 2 σε 1, σαμπουάν και κρέμμα μαλλιών, θανατηφόρος συνδυασμός.
Καλό Μήνα Street, Χρόνια Πολλά!

5:18 PM  

anastasia, καλώς ήλθες στο φτωχικό μου τι να σε φιλέψουμε;;;;Να ξέρεις ότι εδώ μπορείς να γράφεις ό,τι σου έρχεται στο μυαλό, α και χρόνια πολλά για τη γιορτή σου ;)

1:21 PM  

anastasia, καλοπερνάει ο σύζυγός σου δηλαδή;;;;;)

1:23 PM  

darthiir, έλα βρε κουτό ανάμεσα σε καρτεγαρέους λίγη ειλικρίνεια δεν βλάπτει ;) Τον είδες;;;;; χρόνια πολλά

1:28 PM  

juanita μου, καλό μήνα και χρόνια πολλά πού να δεις το 3 σε 1 αν βάλεις σ'αυτά που προανέφερες και την αφέλεια ;)

1:30 PM  

Γιατί; Μη μου πεις ότι εσύ το έχασες το θέαμα;

(ΔΕ θα'σαι καλά... Έτσι πιστευεις ότι αποκαλύπτεται η τεχνογνωσία;)

11:53 AM  

Χαχα τι μου θύμισες τώρα...
Παραμυθάδες του σχολείου...

Άλλοι παθολογικά άρρωστοι παραμυθάδες και άλλοι στην πλάκα...
Πόσα και πόσα μπορεί να θυμηθεί κανείς...

:)

1:53 PM  

darthirr, φυσικά και όχι, απλά πίστευα ότι θα σε έπιανα σε στιγμή αδυναμίας ;)

1:26 PM  

jason, είναι φοβερή εμπειρία όπως και να 'χει ;)

1:28 PM  

χεχεχεχεχε

Ούτε στον ύπνο μου ένα πράμα :p

3:59 PM  

οταν θέλω να πω ψέμματα απλά σκέφτομαι μια άλλη αλήθεια... ;>

1:47 PM  

Η μουσική υπόκρουση... μια ολόκληρη ζωή!

5:23 PM  

Πρόσκληση για αληθινό παιχνίδι (λέμε τώρα, βρήκα κάτι να καλύψω το ότι το σχόλιο είναι άσχετο;Ρ).
Και κάτι σχετικό: ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται!

9:07 PM  

Tom Waits-Whistlin Past The Graveyard.mp3

11:54 AM  

This comment has been removed by a blog administrator.

6:15 PM  

darthiir, ούτε μια στιγμή αδυναμίας;;;;;)

6:27 PM  

iliaxtida, και υπάρχουν τόσες και τόσες πραγματικότητες ;)

6:29 PM  

juanita, ψέματα;;;;;;)

6:33 PM  

080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風,伊莉,伊莉討論區,伊莉論壇,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,plus,痴漢論壇,維克斯論壇,情色論壇,性愛,性感影片,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,SEX,走光,a片,a片免費看,A漫,h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋,我的遊戲口袋,小遊戲區

8:49 PM  

Post a Comment

<< Home