"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> stories of the city stories of the streets: Παιχνίδια Πολέμου stories of the city stories of the streets: Παιχνίδια Πολέμου

stories of the city stories of the streets

Friday, May 26, 2006

Παιχνίδια Πολέμου

Photobucket - Video and Image Hosting
Χαντζόπουλος


Βίγλα, Λήμνος, μέρος που ακόμη και οι ίδιοι οι Λήμνιοι αγνοούν, βρίσκεται μετά τον σκουπιδότοπό τους, μετά τις ανεμογεννήτριές τους (με έκαναν να νιώθω ως άλλος Δον Κιχώτης), μετά από στροφές, βουνά με θάμνους και γκρεμούς, στο βάθος τέρμα προβάλλει ως ο πύργος του Δρακουμέλ, τουλάχιστον αυτό θύμιζε σε μένα, ενώ κάποιες άλλες φορές μου θύμιζε το νησί-φυλακή στην ταινία «Πεταλούδας», γύρω βράχια και γκρεμοί, από τη μία πλευρά με θάλασσα από την άλλη άλλες σειρές βουνών με θάμνους. Και μεις υπηρετούσαμε εκεί άλλοτε ως χαϊλάντερ και άλλοτε ως άνθρωποι-πουλιά (υπήρχαν στιγμές που είχε τόσο αέρα, ώστε βάζαμε στοιχήματα αν θα πετάξουμε) ατενίζαμε τον απέραντο ορίζοντα, από τον πιο ψηλό βράχο-βουνό της Λήμνου, όταν είχε καθαρό ορίζοντα από 'κεί έβλεπες από την κορυφή του Άθω ώς τη Σαμοθράκη και από την Ίμβρο και Τένεδο μέχρι τον Αϊ-Στράτη, φύλακες του εναέριου χώρου, στο ραντάρ. Η καθημερινότητά μας είχε να κάνει πάντα με το παιχνίδι της γάτας και του ποντικιού, αλλά και του τσοπανόσκυλου με τα πονηρά πρόβατα... Κάθε μέρα αναχαίτιση, κάθε μέρα briefing για τον τρόπο αναχαίτισης, μια φορά μπήκα στην αίθουσα του briefing και είδα κάποια σχεδιαγράμματα. Πραγματικά μου έδιναν την αίσθηση πως ένας τσοπάνης κάνει σχεδιαγράμματα στα τσοπανόσκυλα για να τους δείξει τι σχηματισμό πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να οδηγήσουν τα πονηρά πρόβατα στο μαντρί και όπως πάντα, τα τσοπανόσκυλα είναι πολύ λιγότερα, αλλά ίσως πολύ πιο ικανά. Η αναλογία είχε φτάσει και 20 πονηρά τουρκικά πρόβατα με 6 ελληνικά τσοπανόσκυλα. Πολλές φορές περνάγανε και από πάνω από το ραντάρ, οπότε βγαίναμε λίγο νωρίτερα από το ραντάρ καθώς είχε πέσει σύρμα ότι θα έρθουν από Νοτιοδυτικά σε λιγότερο από μισό λεπτό. Όλοι μας θαυμάζαμε τους πιλότους, φωτογραφίες, λήψεις με βίντεο λες και ήμασταν τουρίστες και τα αεροπλάνα τουριστική ατραξιόν. Εικονικές αερομαχίες πάνω από τα κεφάλια μας και μεις σαν γιαπωνεζάκια προσπαθούσαμε να τις αποθανατίσουμε.

Photobucket - Video and Image Hosting


Ήταν κάτι σαν παιχνίδια πολέμου.
Παιχνίδια πολέμου που μερικές φορές όμως καταλήγουν σε τραγωδία.
Κάπως έτσι έγινε με το παλικάρι μας Κώστα Ηλιάκη που χάθηκε στην Κάρπαθο. Το καλύτερο το άκουσα από έναν απόστρατο υποπτέραρχο: Οι ηλίθιοι πιλότοι είναι επικίνδυνοι στον εικονικό πόλεμο, αλλά στον κανονικό είναι ο πιο εύκολος στόχος. Δυστυχώς ο δικός μας δεν ήταν ηλίθιος, αλλά ήταν ο Τούρκος.
Το χειρότερο με αυτά τα παιχνίδια πολέμου είναι ότι μοιάζουν με το παιχνίδι του φλερτ, όπου οι ισορροπίες είναι λεπτές και η διαχωριστική γραμμή μεταξύ του όχι και του ναι είναι σχεδόν δισδιάκριτη. Ακόμα πιο τρομακτικά γίνονται τα πράγματα όταν ανάμεσα στους δύο μπαίνει τρίτος, τέταρτος και ούτω καθεξής, γιατί τότε και οι δύο στην ουσία είναι χαμένοι.
Όσο θα βράζει το καζάνι του Αιγαίου τόσο Αμερικανοί, Γάλλοι, Πορτογάλοι θα τρίβουν τα χέρια τους, καθώς θα χαλάμε τους προϋπολογισμούς μας σε εξοπλισμό και οι μεν και οι δε. Λεφτά τα οποία θα μπορούσαν να πάνε σε καλύτερα κτίρια, βιβλία, γενικά στην Παιδεία, στην έρευνα, στον πολιτισμό, στην υγεία και για τις δύο χώρες που τόσο ανάγκη τα έχουν.
Η Ελλάδα με την Τουρκία μερικές φορές μου θυμίζουν τον Γιώργο με τον Γιαννάκη στο Δημοτικό, που ευέξαπτα και νευρικά παιδιά καθώς ήταν, δεν ήταν δύσκολο να τα φυτιλιάσουμε για να πλακώνονται στα διαλείμματα και να ψυχαγωγούν εμάς, κάπως έτσι ψυχαγωγούμε και μεις τις πολυεθνικές εταιρείες με το στέρημα του μεροκαματιάρη και εις βάρος των χωρών μας.
Βέβαια δεν είμαι παρά ένα πνεύμα του δρόμου, ίσως εκείνοι να ξέρουν καλύτερα. Ίσως η Χάγη να είναι η λύση. Πάντως την επόμενη φορά που θα αγοράσουν όπλα τουλάχιστον ας έχουν δει αυτή την ταινία
posted by street spirit at 1:59 PM

6 Comments:

Σίγουρα πάντως δεν είναι "έξυπνη" λύση η μέχρι τώρα πολιτική των δύο χωρών. Να τα "ακουμπάμε" στις τσέπες των έξυπνων, όπως πολύ σωστά αναφέρεις. Και στο ενδιάμεσο να χάνονται και άνθρωποι, όπως στο τελευταίο τραγικό περιστατικό.
Καλό Μήνα Πνεύμα του Δρόμου! Καλό Καλοκαίρι!

9:25 AM  

Δυστυχώς το έργο το έχουμε δει!!!
Καλό μήνα street!:))

8:07 PM  

juanita, καλό μήνα, καλό μήνα, καλές έξυπνες λύσεις ;)

10:47 PM  

citronella, στο ίδιο έργο θεατές ;) καλό μήνα

11:02 PM  

Δηλαδή Juanita μου κάνουν και πολιτική πέρα από την κατανάλλωση;;;

:ooo

1:49 PM  

darthiir, καλό μήνα ;)

3:24 PM  

Post a Comment

<< Home